ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγή ΠΟΣΠΕΡΤ για το ακίνητο της ΕΤ-3 στη Θεσσαλονίκη

Προσφυγή ΠΟΣΠΕΡΤ για το ακίνητο της ΕΤ-3 στη Θεσσαλονίκη

Να μην «περάσει» το ακίνητο των παλαιών εγκαταστάσεων της ΕΤ-3 (ΕΡΤ Α.Ε.), έκτασης 760.807 τ. μ., στην Περαία του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας -Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) και ο πρόεδρος της Π. Καλφαγιάννης.

Με νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητά να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση (24.4.2013) της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ως αντισυνταγματική και παράνομη.

Ειδικότερα, η ΠΟΣΠΕΡΤ υπογραμμίζει ότι η επίμαχη απόφαση της Διυπουργικής δεν έχει καμιά αιτιολογία για τη μεταβίβαση χωρίς αντάλλαγμα του συγκεκριμένου ακινήτου της ΕΡΤ στην Περαία, ούτε όμως αναφέρει κάτι για τη μείωση της περιουσίας του ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα επέλθει λόγω της μεταβίβασης.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ από τη μεταβίβαση αυτή του εν λόγω κτιρίου στο ΤΑΙΠΕΔ, θα μειωθούν τα εισοδήματα της ΕΡΤ κατά τη διαχειριστική χρήση 2013 κατά 18.130.000 ευρώ.

Τονίζει επίσης ότι η απόφαση της Διυπουργικής δεν κάνει καμιά αναφορά για την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των εγκαταστάσεών του και τα ποσά που έχει καταβάλει η ΕΡΤ για την απόκτηση, βελτίωση, ανάπτυξη και συντήρηση του επίμαχου ακινήτου. Ούτε όμως γίνεται αναφορά σε κάθε είδους τέλη, φόρους και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου που καταβλήθηκαν από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το κτίριο αυτό.

Ακόμη όπως αναφέρει, παραβιάζεται και το άρθρο 17 του Συντάγματος που απαγορεύει απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση, αλλά και το άρθρο 15 που προστατεύει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς η μεταβίβαση συνδέεται άρρηκτα με την απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε.