ΕΛΛΑΔΑ

Εξωτικές διακοπές στο… Φάληρο (photos - video)

Εξωτικές διακοπές στο… Φάληρο (photos - video)

Σκηνές από τη δεκαετία του '60 θυμίζουν οι παραλίες της Αττικής αφού ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πάει μακρύτερα και περνά καλοκαιρινές διακοπές στην Έδεμ...

Ρεπορτάζ: Γιώργος Διαμαντάκης

Λάμπρος Κατσαρός

Πρωτοφανής είναι η κίνηση στις παραλίες της Αττικής από την αρχή του μηνός. Από τις έντεκα το πρωί ως τις έντεκα το βράδυ, στις παραλίες από τα Βοτσαλάκια του Πειραιά μέχρι με το Λαγονήσι παρατηρείται το αδιαχώρητο. Την τιμητική τους έχουν τα λεωφορεία και το τραμ που μεταφέρουν παρέες με παιδιά από 14 έως... 84 ετών από και προς τις πλαζ.

Αυτή η σκηνή δεν έρχεται από τις παλιές ελληνικές ταινίες αλλά από το σημερινό ρεπορτάζ που έκανε το "Newsbomb.gr" στα Βοτσαλάκια, στην Έδεμ και στον Άλιμο.

Από την 1η Ιουλίου, οπότε και άρχισαν επίσημα οι καλοκαιρινές άδειες, αντί να γεμίζουν τα πλοία για τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες γεμίζουν τα αστικά λεωφορεία στις γραμμές του Παλιού Φαλήρου, του Αλίμου, της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βάρκιζας και της Σαρωνίδας.

Ακολουθεί το τραμ και μετά τα υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αττικής για την... ανατολική ακτή της Αττικής. Η κρίση, τα χαράτσια και η φτώχεια έχουν προκαλέσει τη χειρότερη εικόνα που θα μπορούσε να έχει ποτέ η χώρα.

Αυτό φαίνεται στα πρόσωπα των ανθρώπων που πηγαίνουν για ένα μπάνιο και να ζουν την ψευδαίσθηση ότι απολαμβάνουν το καλοκαίρι. Πολλοί είναι εκείνοι μάλιστα που δεν το κρύβουν. «Οι φετινές διακοπές μου είναι αφιερωμένες στο εξωτικό Παλαιό Φάληρο. Όπως βλέπω στο CSI, το Μαϊάμι δεν έχει πολλές διαφορές μ' αυτή η πλευρά της Έδεμ», σχολιάζει η κ. Γωγώ, 45 ετών. «Τι βλακείες λέμε για να διασκεδάσουμε τη φτώχεια μας!», προσθέτει και ζητεί με ευγένεια να μην εμφανιστεί στο βίντεο.

«Ταξί; Για να πλακωθώ με τη γυναίκα;»

Λίγο παρακάτω ένας άλλος κύριος παραδέχεται ότι πήρε το λεωφορείο και πήρε στην παραλία διότι είναι η κοντινότερη και δεν διαθέτει περισσότερα χρήματα να πάει πιο μακρυά. Όταν τον ρωτήσαμε μάλιστα αν θα έπαιρνε ταξί για να πάει μέχρι τη Βουλιαγμένη ή το Λαγονήσι, γελά αμήχανα και σχολιάζει: «Θες να μην πληρώσω τη ΔΕΗ και να πλακωθώ με τη γυναίκα;».

Πιο κάτω μια παρέα πιτσιρικάδων κατέβηκαν στην Έδεμ επειδή είναι ελεύθερη παραλία και δεν έχει είσοδο. Όταν ρωτήσαμε μάλιστα αν θα πάνε διακοπές, ο ένας κοίταξε τους άλλους από την παρέα κι απάντησε πως «δεν υπάρχουν φράγκα».

Στον Άλιμο μια από τα ίδια. Ο κόσμος είναι συγκρατημένος και φοβισμένος για όσα έρχονται από τον Σεπτέμβριο. Μόνο μία κοπέλα είπε ότι θα κάνει διακοπές μιας εβδομάδας αλλά και πάλι, λιγότερες ημέρες συγκριτικά με άλλες χρονιές. Ένας άλλος μεγαλύτερος κύριος σε ηλικία είπε ότι θα πάει διακοπές αλλά σε φιλικό σπίτι γιατί είναι πολλά τα έξοδα για ξενοδοχεία.

Όλοι άλλοι όχι μόνο δεν πρόκειται να πάνε πουθενά εκτός Αττικής για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αλλά λένε χωρίς δεύτερη σκέψη ότι δεν υπάρχει χρήμα.

Είχαν δίκιο οι παλιοί: όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει και γκρίνια. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε.

Διαβάστε επίσης: