ΕΛΛΑΔΑ

Η παρουσίαση της ΕΛ.ΑΣ. για τους Αλβανούς δραπέτες

Η παρουσίαση της ΕΛ.ΑΣ. για τους Αλβανούς δραπέτες

Συνέντευξη Τύπου για την αστυνομική επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του Ιλίρ Κούπα και τον θάνατο του Μαριάν Κόλα παραχώρησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος.

Δείτε την ανακοίνωση του κ. Παπαγιαννόπουλου:

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,

Ένας από τους πλέον επικίνδυνους και αδίστακτους κακοποιούς, που είχε στο ιστορικό του πλούσια εγκληματική δράση, εξουδετερώθηκε χθες τα ξημερώματα από τις Ειδικές Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Βροσίνα Ιωαννίνων.

Όπως γνωρίζετε, το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά από την 22 Μαρτίου, είναι σε πλήρη εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραπετών των Φυλακών Τρικάλων, οι οποίοι μετά την απόδρασή τους, εμπλέκονται σε κακουργηματικές πράξεις με ιδιαίτερη ηθικοκοινωνική απαξία, όπως οι ανθρωποκτονίες της 25χρονης κοπέλας στα Ίσθμια Κορινθίας την 29ην Μαρτίου, καθώς και του 37χρονου συναδέλφου μας, στο Δίστομο Βοιωτίας την 17η Ιουνίου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής, χθες τα ξημερώματα, άνδρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) εντόπισαν στην περιοχή Βροσίνα Ιωαννίνων, δύο (2) άνδρες να κινούνται πεζοί. Όταν κλήθηκαν, προκειμένου να ελεγχθούν, πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών.

Ακολούθησε συμπλοκή με ανταλλαγή πυροβολισμών, που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο (επ.) KOLA (ον.) Marjan και σοβαρά στο πόδι ένας αστυνομικός των Ειδικών Δυνάμεων. Ο τραυματίας αστυνομικός υποβλήθηκε σε επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γεωργίου Χατζηκώστα», όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Στον τόπο της συμπλοκής, βρέθηκε και κατασχέθηκε ο οπλισμός του KOLA Marjan και συγκεκριμένα ένα (1) πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov, με διπλό γεμιστήρα, ένα (1) πιστόλι Glock με δύο (2) γεμιστήρες, μια (1) αυτοσχέδια χειροβομβίδα και ένα (1) μαχαίρι. Σημειώνεται ότι, το πιστόλι Glock είχε αφαιρεθεί από αστυνομικό του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς κατά την διάρκεια του περιστατικού στο Δίστομο Βοιωτίας.

Υπενθυμίζω ότι, τις βραδινές ώρες της 2ας Ιουλίου 2013, στην περιοχή Κόνισκα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, από τις Ειδικές Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια πάλι ένοπλης συμπλοκής, τραυματίστηκε θανάσιμα άλλος ένας δραπέτης των φυλακών Τρικάλων, ο (επ.) LIKA (ον.) Edison και ένας ακόμα δραπέτης των Φυλακών Λάρισας, ο (επ.) LIKA (ον.) Flamur. Και στην περίπτωση αυτή, οι δράστες ήταν οπλισμένοι με Kalashnikov, πιστόλια και χειροβομβίδα και πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών.

Το είδος και η βαρύτητα του οπλισμού που έφεραν και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες, σε συνδυασμό με την προηγούμενη εγκληματική τους δράση, είναι ενδεικτικά της ιδιαίτερα αυξημένης επικινδυνότητάς τους, τόσο για τους αστυνομικούς, όσο και για τους πολίτες.

Οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την συγκεκριμένη υπόθεση συνεχίζονται.

Γενικότερα, στην αστυνομική επιχείρηση συμμετέχουν αστυνομικοί από ειδικές και λοιπές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, και όλος ο διαθέσιμος εξοπλισμός και τα μέσα.

Θέλω να συγχαρώ όλο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που συμμετέχει στην επιχείρηση αυτή γιατί κάτω από δύσκολες συνθήκες, εργάζεται νύχτα και μέρα, με ζήλο, αυταπάρνηση και ηρωισμό.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, για τη συνδρομή του με μέσα και προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων, όπως επίσης και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας, για την τεχνική υποστήριξη που μας διαθέτουν.

Θα ήθελα, τέλος, να υπογραμμίσω ότι, η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση που εξελίσσεται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη σύλληψη των δραπετών είναι πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά δεδομένα και τα αστυνομικά χρονικά.

Έχει ιδιαίτερα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά, εκτυλίσσεται σε περιοχές με ιδιόμορφες συνθήκες και απαιτεί ιδιότυπο σχεδιασμό, προσεκτικές κινήσεις, ακριβή συντονισμό, υψηλό επαγγελματισμό, και αυξημένη ετοιμότητα και αντίδραση.

Κυρίως όμως, βασίζεται στη μεθοδικότητα και την υπομονή, αλλά και το ισχυρό φρόνημα των Ελλήνων αστυνομικών που αποδεικνύονται διαχρονικά, οι κυρίαρχοι παράγοντες τέτοιων επιχειρήσεων.

Σας ευχαριστώ πολύ.