ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι στις απολύσεις», λένε οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού

«Όχι στις απολύσεις», λένε οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού

«Δεν είμαστε υπεράριθμοι, δεν θα γίνουμε θυσία στα σχέδιά τους», αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετικά με το κείμενο της σημερινής απεργίας των εργαζομένων του Υπουργείο Πολιτισμού ΠΠΟ.

Στο κείμενο που τιτλοφορείται «Σταματήστε τις ανθρωποθυσίες», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «μας ζητούν 500 απολύσεις, χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία λογική. Απολύσεις προσωπικού που δουλεύει χρόνια στην πολιτιστική κληρονομιά, που αγαπάει τη δουλειά του και την κάνει όσο πιο καλά μπορεί, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες. Μας ζητούν απολύσεις που δεν θα συνεισφέρουν σε τίποτα στα ταμεία του κράτους: αν αφήσουν κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, αν σταματήσουν τις ανασκαφές, απλώς θα μειωθούν τα έσοδα του δημοσίου».

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν επίσης ότι στους 19.000 αρχαιολογικούς χώρους και τα 210 Μουσεία της χώρας δουλεύουν 6.900 αρχαιολόγοι, συντηρητές, διοικητικοί, αρχαιοφύλακες, μαρμαροτεχνίτες, τεχνίτες ανασκαφών, οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια ζουν μειώσεις μισθών, απολύσεις συμβασιούχων, προσωπικό που δεν επαρκεί και ανεπάρκεια χρημάτων στις Υπηρεσίες, ώστε «συχνά αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε τζάμπα ή βάζουμε και από την τσέπη μας προκειμένου να κάνουμε τη δουλειά μας».

Επισημαίνουν δε ότι «καταργούν ολόκληρες υπηρεσίες, που πάντοτε δούλευαν με τον καλύτερο τρόπο», όπως την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακρόπολης, που είναι αρμόδια για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, υπεύθυνη για τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη και τις βυζαντινές αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές του ΜΕΤΡΟ, καθώς και τα Τμήματα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Προβολής στα Μουσεία, που ανοίγουν τα μουσεία με εκδηλώσεις στο κοινό.