ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Θάσο- Υπό έλεγχο δύο μέτωπα

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Θάσο- Υπό έλεγχο δύο μέτωπα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Θάσο, Αχαΐα, Αμφιλοχία και Κατσιμίδι Αττικής.

Στο νησί της Θάσου επιχειρούν από το μεσημέρι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να κατασβέσουν τη μεγάλη πυρκαγιά, που μέχρι στιγμής καίει ανεξέλεγκτα ορεινή δασική έκταση στην περιοχή Καλλιράχη.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, σε περιοχή κοντά σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, στην ορεινή Καλλιράχη και οι αρχικές εκτιμήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν ότι θα μπορέσουν να την κατασβήσουν. Ωστόσο, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί και της ξηρασίας, η φωτιά "ξέφυγε" από τον έλεγχο και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να τεθεί η πυρκαγιά, αρχικά, υπό μερικό έλεγχο, καθώς ανάλογα με τον φορά των ανέμων μπορεί άμεσα να κινδυνέψουν η Καλλιράχη και τα Λιμενάρια. Πυροσβεστικά κλιμάκια από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Δράμα βρίσκονται στο νησί, ενώ πυροσβεστικά αεροπλάνα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψης νερού στη δασική περιοχή. Ο Δήμος Θάσου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε, αν υπάρξει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς, να εκκενώσει ορεινούς οικισμούς του νησιού.

Yπό έλεγχο δύο μέτωπα

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Κυνουρία. Η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η ενεργοποίηση εθελοντών αγροτών της περιοχής με γεωργικά μηχανήματα, παρά τον δυνατό αέρα που φυσά στην περιοχή, πρόλαβαν κι έθεσαν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά στα Κάτω Κούτρουφα Κυνουρίας.

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς, η οποία όμως έκαψε και τμήμα από τον βιότοπο του Μουστού με καλάμια και βούρλα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η φωτιά ελέγχθηκε λίγο πριν αρχίσει να απειλεί εκτεταμένες καλλιέργειες και σπίτια. Στο σημείο παραμένουν κι επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση, αλλά και αποτροπή του ενδεχομένου αναζωπύρωσης, δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, στελέχη του υγροβιότοπου Μουστού και υδροφόρες των δήμων.

Yπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λιβανάτες Φθιώτιδας. Στο σημείο επιχειρούν ακόμα δυνάμεις της Πυροσβεστικής ώστε να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά.

Διαβάστε ακόμη: Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Κατσιμίδι

Πυρκαγιά στην Κάτω Κούτρουφα Αρκαδίας

Σε εξέλιξη φωτιά στη Φθιώτιδα

Μάχη με τις φλόγες στην Πάτρα

Με εντολή Δένδια από 16-18 Αυγούστου απαγορεύεται η διέλευση σε δάση

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Παρασκευή 16/8