ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2013: Μειώσεις δείχνουν όλα τα στοιχεία

Βάσεις 2013: Μειώσεις δείχνουν όλα τα στοιχεία

Τέρμα στην αγωνία των 100.000 υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να μπει την ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου, ημέρα που – πιθανότατα – θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής.

Όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για καθολική πτώση των βάσεων, με εξαίρεση ίσως τις Σχολές που υπόσχονται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση όπως οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου πάντως βρίσκονται στη φάση της τελικής επεξεργασίας των στοιχείων και όπως τονίζουν εκτός απροόπτου θα είναι σε θέση να δώσουν στη δημοσιότητα τις βάσεις στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις πάντως αναλυτών, στο 1ο πεδίο η πτώση αναμένεται κοντά στα 300 μόρια με τις απώλειες να κορυφώνονται στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ μικρότερη θα είναι η πτώση σε τμήματα Φιλολογίας και Παιδαγωγικά.

Στο 2ο και το 4ο πεδίο, οι σχολές της Φυσικομαθηματικής όλα δείχνουν πω θα καταγράψουν απώλειες 400-500 μορίων με τα Πολυτεχνεία να σημειώνουν βουτιά που μπορεί να φτάσει έως και 600 μόρια.

Ελαφρές πάντως υποχωρήσεις των βάσεων θα υπάρξουν και στο 3ο πεδίο αν και οι Ιατρικές φαίνεται πως θα αρκεστούν σε μειώσεις των 100-150 μορίων. Δεν αποκλείεται πάντως Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και Νοσηλευτικές Σχολές να πέσουν έως και 300 μόρια.

Το 5ο πεδίο, λόγω και της ευρείας γεωγραφικής διασποράς που εμφανίζει θα έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μειώσεις των βάσεων έως και 700 μόρια, με τους υποψηφίους πάντως που στοχεύουν σε Σχολές πάντως της Αθήνας να χρειάζονται 300 έως 400 μόρια λιγότερα από πέρσι για την εισαγωγή τους.

Εξαίρεση από το γενικό κανόνα πάντως αναμένεται να αποτελέσουν οι στρατιωτικές σχολές, οι οποίες έχουν μειώσει κατά 30% τον αριθμό των εισακτέων που θα δεχθούν, όπως και οι σχολές της Αστυνομίας, οι επιτυχόντες των οποίων πάντως θα εξασφαλίσουν τη θέση αλλά θα μπουν επίσημα από το ακαδημαϊκό έτος του 2015-2016.

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2013: Ανακοινώνονται τέλη Αυγούστου

Βάσεις 2013: Ποιες σχολές πέφτουν ανά πεδίο

Βάσεις 2013: Μεγάλη πτώση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Βάσεις 2013: Πού αναμένεται πτώση - Εκτιμήσεις ανά πεδίο