ΕΛΛΑΔΑ

Ποια αδικήματα παραγράφονται για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

Ποια αδικήματα παραγράφονται για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

Στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τον τεράστιο όγκο των δικογραφιών στοχεύει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος κατέθεσε σχετική τροπολογία με την οποία παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη για αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία τα οποίαέχουν τελεστεί έως τις 31.8.2013 καιτα οποία επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.

Ωστόσο εάν ο υπαίτιος υποπέσει σε νέο παράπτωμα μέσα σε έναν χρόνο από την δημοσίευση του νόμου και καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πάνω από 6 μήνες, συνεχίζεται η ποινική δίωξη που είχε παραγραφεί.

Πάντως, η παραγραφή του αξιόποινου και η παύση της ποινικής δίωξης δεν ισχύει για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την εργατική νομοθεσία (μη καταβολή δεδουλευμένων κ.λπ.) με διατάξεις για τη λειτουργία του Ανταγωνισμού αλλά και για τις περιπτώσεις αγοράς εμπορευμάτων με πίστωση.

Παραγράφονται ποινές μέχρι έξι μήνες…

Επίσης, παραγράφονται και δεν εκτελούνται ποινές στερητικές της ελευθερίας, διάρκειας μέχρι έξι μηνών, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου (σ.σ.: η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας), εφόσον οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι επιβληθείσες ποινές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευσή του, με τις οριζόμενες εξαιρέσεις και όρους.

Από την προτεινόμενη ρύθμιση εξαιρούνται τα αδικήματα σχετικά με την υπηρεσία (παθητική και ενεργητική δωροδοκία, δωροδοκία δικαστή, ψευδής βεβαίωση και νόθευση από υπάλληλο, απιστία σχετική με την υπηρεσία).

Καταργείται το «δωράκι» ευγνωμοσύνης

Με την ίδια τροπολογία προτείνεται η κατάργηση της παραγράφου 3 του άρθρου 235 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η κατάργηση της διάταξης αυτής προτείνεται λόγω των παρερμηνειών που έχουν δημιουργηθεί.

Οι δικογραφίες που αφορούν στις παραπάνω αξιόποινες πράξεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου. Οι αστικές αξιώσεις που τυχόν, όμως, απορρέουν από τις πράξεις αυτές δεν θίγονται με οποιονδήποτε τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Καθιερώνετ​αι η τηλεδιάσκε​ψη στα πολιτικά δικαστήρια