ΕΛΛΑΔΑ

I.Τέντες: Αλλαγή πόστων στο Δημόσιο για να αποφευχθεί η διαφθορά

I.Τέντες: Αλλαγή πόστων στο Δημόσιο για να αποφευχθεί η διαφθορά

Νομοθετικά μέτρα τα οποία θα προβλέπουν «κυκλική εργασία» για τα πρόσωπα που απασχολούνται σε «ευαίσθητες» θέσεις του δημοσίου τομέα, οι οποίες είναι επιρρεπείς στη διαφθορά προωθεί η κυβέρνηση όπως αποκάλυψε ο Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Παγου Ι. Τέντες.

Τα πόστα «υψηλού κινδύνου», είναι μεταξύ άλλων ο χώρος των δημοσίων έργων, ο χώρος της υγείας, οι ΟΤΑ (α΄ και β΄ βαθμού), οι πολεοδομίες, κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό θα ελέγχονται μεθοδικά όλες οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) των προσώπων αυτών που απασχολούνται σε πόστα «υψηλού κινδύνου» ενώ θα «ξεσκονίζονται» σε βάθος οι δηλώσεις αυτές στις περιπτώσεις πολυτελούς διαβίωσης. Παράλληλα θα εντατικοποιηθούν και θα ενισχυθούν οι εσωτερικοί έλεγχοι.

Στόχος του κ. Τέντε είναι μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του οριστικού σχεδίου στρατηγικής κατά της διαφθοράς. Για τις πρωτοβουλίες αυτές ενημερώθηκε σχετικά και το κλιμάκιο της Τρόικας που επισκέφθηκε τον κ. Τέντε στο πλαίσιο της αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης των δράσεων, οι οποίες διαλαμβάνονται στο «οδικό χάρτη της ομάδας δράσης για την Ελλάδα» και στο εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς με την κωδική ονομασία «Διαφάνεια».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της Τρόικας, δεν παρέλειψε να επισημάνει στον κ. Τέντε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαφθορά για να ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη της εμπιστοσύνη».