ΕΛΛΑΔΑ

AFP: «Φόβοι μόλυνσης των Βαλκανίων από τις εξορύξεις χρυσού»

AFP: «Φόβοι μόλυνσης των Βαλκανίων από τις εξορύξεις χρυσού»

Τα σχέδια των εταιρειών εξόρυξης για αναζήτηση χρυσού στη Ρουμανία και Ελλάδα, αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιδράσεις από τους ακαδημαϊκούς και τους ακτιβιστές του περιβάλλοντος, οι οποίοι τονίζουν ότι οι κίνδυνοι υπερβαίνουν κατά πολύ τα οφέλη για τις χώρες των Βαλκανίων.

Στη Ρουμανία, η καναδική εταιρεία «Gabriel Resources Ltd» και η «Eldorado Gold», καθώς και η του Καζακστάν ‘Sat & Kombani’, ελπίζουν να αρχίσουν το σκάψιμο το 2016.

Στην Ελλάδα, η ‘Eldorado Gold’ έχει παρόμοια σχέδια για δύο περιοχές στη Χαλκιδική, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

Ενώ οι εταιρείες υπόσχονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια στις δύο οικονομίες, οι αναλυτές και οι αντίπαλοι, υποστηρίζουν ότι τα ορυχεία θα σηματοδοτήσουν το τέλος των γραφικών περιοχών και το σβήσιμο των τοπικών κοινοτήτων.

«Σε αντίθεση με άλλους κλάδους, ο τομέας των ορυχείων, δεν θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο οικονομολόγος Razvan Orsanu, στο AFP.

«Συγκριτικά αναφέρουμε ότι τέσσερις εταιρείες μετάλλου, οι οποίες απασχολούσαν 5.000 άτομα, χρεοκόπησαν αυτό το καλοκαίρι και η Ρουμανία δεν έκανε τίποτε για να αποτρέψει το κλείσιμό τους», πρόσθεσε.

Η «Gabriel Resources Ltd» , η οποία έχει μερίδιο 80% της «Rocha Montana Gold Corporation» σχεδιάζει να ξεκινήσει το μεγαλύτερο ορυχείο στην Ευρώπη, στην περιοχή της Τρανσυλβανίας, στο χωριό Rocha Montana. Η εταιρεία σχεδιάζει να εξάγει 300 τόνους χρυσού με τη χρήση κυανίου 12.000 τόνων, ετησίως.

Υπόσχεται πολλά οφέλη για την οικονομία της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένων 2.300 θέσεων εργασίας κατά τη φάση της κατασκευής και έως 900 θέσεις κατά τη διάρκεια των 16 ετών λειτουργίας.

Αντίθετα τα τέσσερα βουνά να καταστραφούν. Ακτιβιστές για το περιβάλλον και οι αρχαιολόγοι προειδοποιούν για τους σοβαρούς κινδύνους από τη ρύπανση και τη μη αναστρέψιμη βλάβη στις μοναδικές στοές της ρωμαϊκής εποχής.

Το ορυχείο χρυσού δεν αποτελεί λύση για μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και δεν επιλύει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της περιοχής», σημειώνει σε έκθεσή της, η Ρουμανική Ακαδημία Επιστημών.

Στην έκθεση αυτή υπάρχει ένας κατάλογος με 21 επιχειρήματα κατά του ορυχείου, συμπεριλαμβανομένων του κινδύνου των σεισμών που προκαλούνται από εκρήξεις καθώς και διαρροές του μολυσμένου ύδατος με τα απόβλητα καθαρισμού του μετάλλου.

Το σχέδιο της «Gabriel Resources Ltd» έχει συναντήσει την αντίσταση των κατοίκων και ακτιβιστών.

Μάλιστα, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα από την κεντροδεξιά κυβέρνηση, επιτρέπει στην εταιρεία να παρακάμψει το νόμο και έγινε ο καταλύτης για μια άνευ προηγουμένου έκτασης διαδηλώσεων, σημειώνει το δημοσίευμα.

Aποδοση: Βαλκανικό Περισκόπιο