ΕΛΛΑΔΑ

Κούρεμα τόκων σε δάνεια και κάρτες - Bonus στους συνεπείς

Κούρεμα τόκων σε δάνεια και κάρτες - Bonus στους συνεπείς

Σε μία προσπάθεια να ανακόψουν το κύμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο κουρέματος τόκων.

Με τα κόκκινα δάνεια να έχουν φτάσει σχεδόν στο 30% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, τα πιστωτικά ιδρύματα αναζητούν νέες "δυναμικές" λύσεις και εστιάζουν την προσοχή τους σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Και δημιουργούν ένα άτυπο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ τους, καθώς στα μάτια της τρόικας όποια παρουσιάζει το μικρότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων διαθέτει καλύτερης ποιότητας στοιχεία ενεργητικού και ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση.

Μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες καθημερινής εφημερίδας, ετοιμάζεται να ανακοινώσει άμεσα μια νέα ρύθμιση που θα προβλέπει το κούρεμα των τόκων οι οποίοι έχουν κεφαλαιοποιηθεί, λόγω καθυστέρησης της πληρωμής των δόσεων.

Μείωση χρέους

Ουσιαστικά οι τράπεζες θα αφαιρούν το άθροισμα των τόκων που έχουν προκύψει από καθυστερήσεις πληρωμών και προστέθηκαν στο κεφάλαιο αυξάνοντας τη συνολική οφειλή.

Η μείωση αυτή του χρέους θα επιφέρει και αναπροσαρμογές στο ύψος της δόσης, ενώ όπως σχολίαζαν αρμόδια τραπεζικά στελέχη "θα υπάρξουν και πιο συνδυαστικά προγράμματα, με μείωση και επιτοκίου και κουρέματος".

Τα νέα προγράμματα ρυθμίσεων θα εστιάζουν στην επίτευξη της μικρότερης δυνατής δόσης, ανάλογα πάντα με το εισόδημα του πελάτη, ώστε το ρυθμισμένο δάνειο να εξυπηρετείται κανονικά.

Προϋπόθεση για να υπάρξει αυτού του είδους η ελάφρυνση, ιδιαίτερα στην περίπτωση καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, θα είναι η προσημείωση ακινήτου.

Οι επιχειρήσεις

Η πρακτική της διαγραφής τόκων εφαρμόζεται ήδη κατά περίπτωση σε ρυθμίσεις ή αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, το κούρεμα όμως δεν υπερβαίνει το 15% με 20% της οφειλής, ωστόσο είναι πολλές φορές η μικρή "ανάσα" που χρειάζεται μια επιχείρηση για να απομακρυνθεί από το χείλος του οικονομικού γκρεμού.

Επίσης συχνό είναι και το κούρεμα στα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης θα πρέπει να εξοφλήσει το χρέος του, δηλαδή το υπολειπόμενο ποσό, το πολύ σε 2-3 δόσεις.

Οι τράπεζες ρίχνονται στην αγώνα των βιώσιμων ρυθμίσεων με στόχο όχι μόνο να βγάλουν τα καθυστερούμενα δάνεια από την κόκκινη ζώνη αλλά και να διασφαλίσουν ότι θα αποπληρώνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, περίπου το 50% και άνω των ρυθμισμένων δανείων εξυπηρετείται με τη νέα χαμηλότερη δόση που καλείται να πληρώσει ο δανειολήπτης.

Καθώς όμως η συνολική πιστωτική επέκταση κινείται στα 220 δισ. ευρώ, δάνεια της τάξης των 55 δισ. ευρώ βρέθηκαν σε κατάσταση καθυστέρησης και μπήκαν σε ρύθμιση.

Bonus στους συνεπείς

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες εξετάζουν και την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, στο πλαίσιο της συμφωνίας κυρίων που έκαναν με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μια από τις κατευθύνσεις που υπάρχουν είναι να αφαιρείται ένα μέρος των τόκων κάθε χρόνο σε αυτούς τους δανειολήπτες.