ΕΛΛΑΔΑ

JUMBO: «Κέρδη στα ύψη, μισθοί στον πάτο, γονείς στο δικαστήριο»

JUMBO: «Κέρδη στα ύψη, μισθοί στον πάτο, γονείς στο δικαστήριο»

Πλήθος αντιδράσεων και κατακραυγή προκαλείται το τελευταίο χρονικό διάστημα εις βάρος της JUMBO A.E. και του ιδιοκτήτη αυτής κ. Βακάκη σε ό, τι αφορά τους χαμηλούς μισθούς που προσφέρονται, την ποιότητα των προϊόντων που παρέχονται, καθώς και τις εν γένει συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ξεσήκωσε κύμα οργής στα social media ήταν το σύρσιμο ενός άνεργου πατέρα στα δικαστήρια, ο οποίος συνελήφθη να κλέβει ένα πακέτο μαρκαδόρους από το κατάστημα του Βόλου.

Η ιστορία του άνεργου άνδρα συγκλόνισε το πανελλήνιο λίγες εβδομάδες νωρίτερα, όταν ο 46χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ημερών με τριετή αναστολή από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Ο άνεργος πατέρας, θύμα της οικονομικής κρίσης, δεν είχε ούτε τα 12 ευρώ που χρειάζονταν για τους μαρκαδόρους και τους οποίους είχε ανάγκη το παιδί του για το σχολείο. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε χωρίς να έχει συνήγορο υπεράσπισης και δεν απέφυγε την καταδίκη, αφού οι δικαστές -παρά την αμηχανία τους- ήταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το «γράμμα του νόμου» από τη στιγμή που παρέμενε η μήνυση του επόπτη των ταμείων του Jumbo Βόλου.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο 46χρονος πατέρας με δάκρυα στα μάτια παραδέχτηκε την πράξη του, λέγοντας ότι αναγκάστηκε να κλέψει γιατί δεν του έφταναν τα χρήματα για να αγοράσει όλα τα σχολικά είδη που χρειαζόταν το παιδί του: «Όταν με κατάλαβαν ήθελα να ανοίξει η γη και να με καταπιεί. Τους έδειξα το πορτοφόλι μου που είχε μέσα 20 ευρώ και τα πήραν. Ζητώ συγγνώμη και δεν πρόκειται να το ξανακάνω» είπε ενώπιον των δικαστών. Μάλιστα, ο εν λόγω πατέρας υποχρεώθηκε να καταβάλει δικαστικά έξοδα ύψους 80 ευρώ.

Η καταδίκη του άνεργου πατέρα δεν άφησε ασυγκίνητους τους χρήστες των social media, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους με μηνύματα στη σελίδα των Jumbo στο Facebook. Η στάση της εταιρείας και πάλι ήταν άτεγκτη: «(...) Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω κύριος αφαίρεσε κάποιο προϊόν. Έχει εντοπιστεί επανειλημμένα να αφαιρεί προϊόντα, σε βάθος χρόνου, πράγμα που και ο ίδιος παραδέχτηκε». Μάλιστα η εταιρεία θέλησε να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη με τον τρόπο αυτό για την «τίμια συμπεριφορά χιλιάδων Ελλήνων που βρίσκονται πιθανόν σε χειρότερο αδιέξοδο, αλλά δεν ψάχνουν αυτή την 'εύκολη λύση'».

Αυτό που δεν ανέφερε, όμως, η εταιρεία Jumbo ήταν μια απάντηση προς όλους όσοι την αποδοκιμάζουν αναφερόμενοι σε υπερβολικά χαμηλούς μισθούς που δίδονται από την ίδια, καθώς και σε συνθήκες εργασίας πίεσης και περιορισμών. Το newsbomb.gr είχε αποκαλύψει τις καταγγελίες για συμβάσεις εργασίας της «ντροπής» 4ωρης απασχόλησης με 180 ευρώ το μήνα, που προσέφεραν τα Jumbo, εκμεταλλευόμενα την τεράστια ανεργία και τους μνημονιακούς νόμους, όπως και τις παραβιάσεις του ωραρίου, τις εκδικητικές απολύσεις και τις βάρβαρες συνθήκες εργασίας. Όλα αυτά πότε θα απαντηθούν;

Καταγγελίες εργαζομένων έχουν γίνει στο παρελθόν πολλές φορές αφορμή για παραστάσεις διαμαρτυρίας σωματείων έξω από τα καταστήματα Jumbo σε όλη την Ελλάδα, ενώ η εταιρεία φαίνεται πως δε διστάζει στο να σέρνει κόσμο στα δικαστήρια, όπως έχει συμβεί με περιπτώσεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Τις κάθετες μειώσεις μισθών κατήγγειλαν πρόσφατα και μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ακτιβίστικη δράση στο κατάστημα του Jumbo στην Πειραιώς, με σαφείς αναφορές και στην περιβόητη διαφήμιση με τον ήρωα «Jumbo» που «εκτελεί» τις τιμές και «σπάει τα δεσμά» των γονιών. «Για να προλάβεις 70% εκπτώσεις στους...μισθούς, την ίδια ώρα που η εταιρεία παρουσιάζει ρεκόρ τζίρου, ξεπερνώντας τα 500 εκατ. ευρώ, στην ετήσια χρήση Ιούνιος 2012 – Ιούνιος 2013», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που μοίραζαν οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ. «Κέρδη στα ύψη, εργαζόμενοι στο σκλαβοπάζαρο, γονείς στο δικαστήριο», τόνιζε.

Δείτε το βίντεο από τη διαμαρτυρία στο κατάστημα Jumbo στην Πειραιώς:

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Καταδίκασαν άνεργο πατέρα που έκλεψε μαρκαδόρους

JUMBO: Ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο του «σωτήρα» των γονιών;

Μεγάλο πρόστιμο στα JUMBO και σε 4 ακόμα εταιρείες

Προσοχή: Ανάκληση γλειφιτζουριού από τα JUMBO