ΕΛΛΑΔΑ

Πήραν δάνεια, δεν έφυγαν από τον καταυλισμό...και αθώωθηκαν

Πήραν δάνεια, δεν έφυγαν από τον καταυλισμό...και αθώωθηκαν

Με απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου αθωώθηκαν 137 αθίγγανοι που είχαν πάρει δάνεια προκειμένου να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό τους, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Οι αθίγγανοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα δανειοδότησης, το οποίο τους υποχρέωνε να προχωρήσουν σε αγορά σπιτιού εγκαταλείποντας τον καταυλισμό, έτσι ώστε η έκταση που καταλαμβάνει να αποδοθεί στον δήμο.

Το δικαστήριο έκρινε, ότι οι αθίγγανοι δεν είχαν δόλο, και ότι δεν γνώριζαν τις υποχρεώσεις τις οποίες είχαν και έτσι αθωώθηκαν.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή όλων σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αφού όπως ανέφερε, πήρε ο καθένας τους ποσόν, από 50.000 έως 70.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου για μετεγκατάσταση, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και έτσι δεν εγκατέλειψαν τον καταυλισμό στα Δυο Αοράκια.

Επιπλέον, ο συνήγορος υπεράσπισης των αθιγγάνων υποστήριξε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι αγράμματοι και δεν γνώριζαν πως υπέγραφαν υπεύθυνη δήλωση για να εγκαταλείψουν άμεσα τον καταυλισμό. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι κανείς από τους κατηγορούμενος δεν έλαβε χρήματα.