ΕΛΛΑΔΑ

Τα σενάρια για τις 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο

Τα σενάρια για τις 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο

Έτοιμοι, ακόμη και με εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές από την τρόικα οι προτάσεις αναφορικά με τις δεξαμενές απολύσεων, δηλώνουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διαμηνύοντας μάλιστα ότι η αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, οφειλόταν αποκλειστικά σε αίτημα των τελευταίων, και δεν σηματοδοτεί εμπλοκή καθώς όλα τα προαπαιτούμενα της παρούσας φάσης έχουν υλοποιηθεί.

Αποδίδουν μάλιστα την επ' αόριστον αναβολή στο γεγονός ότι η όποια συμφωνία για το Δημόσιο συνδέεται με το συνολικότερο πακέτο συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας.

Ειδικότερα, στη Βασ. Σοφίας βρίσκονται εν αναμονή της οριστικής απόφασης των ελεγκτών για το αν στον αριθμό των 4.000 απολύσεων για φέτος θα προσμετρηθούν (πέρα από τους απολυμένους της ΕΡΤ, τους επίορκους και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας) όσοι απολυθούν από την αμυντική βιομηχανία, καθώς και οι συμβασιούχοι που υπηρετούν με προσωρινές διαταγές μετά την τυχόν αρνητική έκβαση των δικαστικών υποθέσεων τους.

Άλλωστε, όπως διευκρινίζουν, απάντηση για το θέμα των εργαζόμενων στην αμυντική βιομηχανία, δεν μπορεί ούτως ή άλλως να δοθεί πριν παρουσιαστεί και εγκριθεί η τελική ρύθμιση για το μέλλον της.

Σε ό,τι αφορά δε, τους υπηρετούντες με προσωρινές διαταγές χθες εκδόθηκε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για 600 πρώην συμβασιούχους στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο αναγνώρισε μεν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά στην πράξη τους οδηγεί στην έξοδο από την υπηρεσία, καθώς δεν διατάσσει άμεση επαναπρόσληψή τους.

Ακόμη όμως και αν οι δανειστές δεν αποδεχθούν τις δύο προαναφερθείσες «δεξαμενές», το υπουργείο επεξεργάζεται ήδη και τρίτο σενάριο, που αφορά τον εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού και - κατά συνέπεια – νέας δεξαμενής απολύσεων, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί σε όλους τους υπουργούς κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, προκειμένου να επιταχύνουν τις διαδικασίες αξιολόγησης στους φορείς που εποπτεύουν.

Αναφορικά με το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επικρατεί αισιοδοξία, ότι έστω και σιωπηρά θα δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, με δεδομένο ότι ήδη κατά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής παρουσιάστηκε ένα σαφές πλάνο αναφορικά με το από πού θα προέλθουν οι νέοι «διαθέσιμοι».

Βάσει των σχεδιασμών το μεγαλύτερο μέρος αναμένεται να προέλθει από τους ΟΤΑ και τη διαδημοτική κινητικότητα, αλλά και από το υπουργείο Υγείας, μέσω της αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης:

Εκτός Δημοσίου 3.875 υπάλληλοι - Αναλυτικά πόσοι φεύγουν και από πού

Δικαιώθηκαν 26 καθηγητές σε διαθεσιμότητα

Διαθεσιμότητα ΑΕΙ: Στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι αιτήσεις αναστολής

Νέοι προσωρινοί πίνακες υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα