ΕΛΛΑΔΑ

Με υποσχέσεις περνούν τα νέα μέτρα

Με υποσχέσεις περνούν τα νέα μέτρα

«Αν δεν ψηφίσετε, δεν θα μας μειώσουν το χρέος και θα διακοπεί η χρηματοδότηση» το μήνυμα των κυρίων Σαμαρά & Βενιζέλου προς τους βουλευτές.

Το πολιτικό μας σύστημα είναι δεδομένο ότι πάσχει από έλλειψη πρωτοτυπίας, σε ότι αφορά τις πρακτικές του.

Το διαφαινόμενο αδιέξοδο σε συνδυασμό με την αδυναμία των κομμάτων της συγκυβέρνησης να διαμορφώσουν μία εναλλακτική πολιτική πρόταση, τους οδηγεί και πάλι στην πεπατημένη.

Στον εκβιασμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας προκειμένου να ψηφιστούν δύο κρίσιμα νομοθετήματα, όπως ο ενιαίος φόρος ακινήτων που «σκουπίζει» ό,τι ρευστό υπάρχει στα νοικοκυριά και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Και τα δύο αυτά μέτρα θα οδηγήσουν στη μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Η κοινωνική πίεση προς τους βουλευτές είναι το ίδιο έντονη με την πολιτική πίεση που αισθάνεται ο Πρωθυπουργός.

ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Σύμφωνα με τη NEWSBOMB, ο κ. Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να κάνει μία πολιτική διαπραγμάτευση αλλά προσέκρουσε σε τοίχο. Αν απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και περιγράψει τις πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για την ανάγκη νέων θυσιών, θα είναι σαν να ομολογεί την αποτυχία του.

Αυτό που προσπαθεί είναι να κερδίσει πολιτικό χρόνο, ελπίζοντας ότι θα έχει κάτι να «πουλήσει» στις ευρωεκλογές και να διασφαλίζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και την παραμονή του στην Πρωθυπουργία. Πάντως από τις επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Α. Μέρκελ κέρδισε τίποτε άλλο, παρά μόνο μερικά λόγια συμπάθειας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επεχείρησε να εκμαιεύσει, έστω και μία αόριστη υπόσχεση για τη διευθέτηση του προβλήματος που έχει ενσκήψει με το χρέος, μετά τις ευρωεκλογές και για «καλύτερες μέρες» με διανομή 3 δισ. ευρώ από το πλεόνασμα στο τέλος του 2014. Η υπόσχεση αυτή δημιουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξία, αφού υπάρχουν συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι πιστεύουν πως αυτό είναι το ικανοποιητικό περιτύλιγμα που μπορεί να καλύψει τα δύσκολα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν.

Με διλήμματα θέλουν την ψήφο τους

Η προώθηση των δύσκολων μέτρων που υποδεικνύουν οι δανειστές αποτελεί το μείζον ζήτημα για τη συγκυβέρνηση. Όπως αποκάλυψε η NEWSBOMB, με την ελπίδα των «καλύτερων ημερών» από τα πλεονάσματα που μπορεί να προκύψουν στο τέλος της επόμενης χρονιάς, οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος πιέζουν μέσω των συνεργατών τους, τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ψηφίσουν τα δύο πρώτα δύσκολα νομοθετήματα που έχει απαιτήσει το Βερολίνο να περάσουν από τη Βουλή, ο ενιαίος φόρος ακινήτων και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Στους βουλευτές θα τεθεί το δίλημμα ότι ενδεχόμενη αρνητική ψήφος θα ματαιώσει την απομείωση του χρέους, θα θέσει σε κίνδυνο τις θυσίες που έγιναν και θα οδηγήσει στη διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Θα παρουσιαστεί, ως δέλεαρ, το πλεόνασμα των 3 δις που αναμένεται για το 2014 και θα μεταφραστεί σε αυξήσεις σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και στα σώματα ασφαλείας. Σε περίπτωση που καταψηφιστούν αυτοί οι δύο νόμοι, θα τεθεί αυτή η προοπτική σε κίνδυνο.

Τι μελετούν στο Μέγαρο Μαξίμου

Οι ασκήσεις τρόμου στην επικείμενη ψηφοφορία για τον φόρο ακινήτων και για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, οδήγησαν το Μαξίμου να εξετάζει και τη λύση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είναι επισφαλής η στήριξή τους από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Κάτι τέτοιο όμως είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, όπως επισήμανε σε κλειστή σύσκεψη ο κ. Μάκης Βορίδης, που μαζί πλέον με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, δίνουν το στίγμα στη Νέα Δημοκρατία και θεωρούνται «Σαμαροφύλακες».

Οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης είναι υπέρ της άποψης να τεθούν οι βουλευτές της Ν.Δ. προ των ευθυνών τους και ενώπιων συγκεκριμένων διλημμάτων.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα NEWSBOMB