ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση φοιτητών στα Προπύλαια (ΦΩΤΟ)

Συγκέντρωση φοιτητών στα Προπύλαια (ΦΩΤΟ)

Συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποιεί αυτή την ώρα το «Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών».

Στην ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν ότι ο «ένοχος δεν είναι άλλος από την πολιτική της κυβέρνησης που αφαιρεί το δικαίωμά μας στη δωρεάν και υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση, που μας θέλει αύριο εργαζόμενους - σύγχρονους σκλάβους, που φορτώνει την κρίση στο λαό για να την βγάλουν λάδι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που με τους νόμους των τελευταίων χρόνων για την Ανώτατη Εκπαίδευση ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων».

Μέχρι στιγμής, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και ΣΕΜΦΕ Πολυτεχνείου.

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να διεκδικήσουν:

• Τώρα επαρκή χρηματοδότηση των ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Οχι ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!

• Κατάργηση του νόμου - πλαισίου και του σχεδίου «Αθηνά», μπλοκάρισμά τους. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές και την Έρευνα.

• Ούτε ευρώ για σίτιση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα! Να αξιοποιηθούν η περιουσία των ιδρυμάτων και δημόσια κτίρια για τη δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες, νοίκια. Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Ούτε σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων!

• Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε όλα τα αντικείμενα σπουδών.

• Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Δωρεάν μεταπτυχιακά που να οδηγούν σε παραγωγή νέας γνώσης. Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που καθορίζει μισθό 429 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 χρόνων. Δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πάνω στο αντικείμενο σπουδών με όλα τα δικαιώματα.