ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για το «νέφος της κρίσης» - Έκτακτα μέτρα για τα τζάκια

Συναγερμός για το «νέφος της κρίσης» - Έκτακτα μέτρα για τα τζάκια

-Περιορισμοί στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και κεντρικών θερμάνσεων

-Προσπαθούν με ημίμετρα να αντιμετωπίσουν την αιθαλομίχλη

Με αποτυχημένο ανέκδοτο μοιάζουν οι ιδέες της δικομματικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.

Οι πολίτες, μη έχοντας τη δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο, ζεσταίνονται με ό,τι βρουν. Ανάβουν σόμπες, τζάκια, καίνε ξύλα, αμφίβολης συχνά ποιότητας, που είναι πολύ φθηνότερα.

Το… νέφος της κρίσης πνίγει την Αθήνα τα κρύα βράδια του χειμώνα και η κυβέρνηση, αντί να σκεφτεί τρόπους για να βοηθήσει τους πολίτες να ζεσταθούν προτείνει ευφάνταστα και άρα ανεφάρμοστα πρακτικώς μέτρα.

Για μείωση της τιμής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης – που δεν έχει φέρει και τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα – ούτε λόγος!

Τι κάνει, λοιπόν; Δημιουργεί «Σώμα Δίωξης Τζακιών».

Οι «ράμπο» του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιβάλλουν απαγόρευση χρήσης τζακιών ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα! Ο έλεγχος για τον εντοπισμό των παραβατών θα γίνεται, σύμφωνα με την απόφαση, από τις καμινάδες!

Τα μέτρα

Η ΚΥΑ αφορά στο σχέδιο δράσης για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα και περιλαμβάνουν, όταν τα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
  • Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων.
  • Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών.
  • Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια του Δημοσίου (με εξαιρέσεις για νοσοκομεία κλπ.)
  • Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται κατά περίπτωση, με εξαίρεση τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Με την απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη που ακολουθεί, θα δίνεται δωρεάν ρεύμα (εκτός από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για δίκτυα κλπ.) στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικειακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης, ούτως ώστε οι συγκεκριμένοι πολίτες να χρησιμοποιούν κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα κλπ. αντί για σόμπες και τζάκια.

Τέλος η απόφαση του υφυπουργού θεσπίζει νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης για τις κοινωνικές δομές εκκλησίας, Δήμων κλπ. (π.χ. συσσίτια, φαρμακεία κλπ.) που θα είναι φθηνότερο κατά 70 % σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ τονίζει σε ανακοίνωσή του την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων προφύλαξης απο το τοξικό «νέφος» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η πρωτοβουλία του υπουργείου είναι γελοία. Κατανοεί το πρόβλημα της ρύπανσης, αλλά αδιαφορεί για την αιτία του. Τουλάχιστον μας κάνουν και γελάμε!

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτα μέτρα ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ για αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης

Πρόκληση Άδωνι: Χωρίς θέρμανση τα δημόσια κτίρια αν χρειαστεί

Η αιθαλομίχλη «έπνιξε» και τα Γιάννενα

ΙΣΠ: Πάρτε επιτέλους μέτρα για την αιθαλομίχλη