ΕΛΛΑΔΑ

«Σφραγισμένοι» οίκοι ανοχής λειτουργούν παράνομα στην Αθήνα

«Σφραγισμένοι» οίκοι ανοχής  λειτουργούν παράνομα στην Αθήνα

Εντυπωσιακά για την έκταση του φαινόμενου των παράνομων οίκων ανοχής στην Αθήνα που σφραγίζονται αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν, είναι στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που επικρατεί στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.


Όπως ειδικότερα αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, μόνο κατά το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου του 2013 μετά από έλεγχο σε 10 οίκους ανοχής στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων σχηματίστηκαν 100 ποινικές δικογραφίες και συνελήφθησαν 59 άτομα.

Οι παραβάσεις αφορούσαν στο άρθρο 178 του Ποινικού Κώδικα «Παραβίαση Σφραγίδων που έθεσε η αρχή», στο άρθρο 348 του ΠΚ «Διευκόλυνση ακολασίας άλλων» σε συνδυασμό με το ν. 2734/1999, το ν. 3904, το ν. 3386/2005 «περί αλλοδαπών» (για λόγους δημόσιας υγείας) και 2472/1997 «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

porneia-570

Την ερώτηση υπέγραφαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, Νίκος Βούτσης και Δημήτρης Τσουκαλάς οι οποίοι κατήγγειλαν ότι στην περιοχή πέριξ της Πλατείας Βικτωρίας και των οδών Αχαρνών, Πατησίων και Φυλής έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός παράνομων οίκων ανοχής, ενώ παρατηρείται συνολικά έξαρση εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και λειτουργία παράνομων κέντρων νυχτερινής διασκέδασης, internet café και λεσχών τυχερών παιγνίων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και βάσει καταγγελιών των κατοίκων, οίκοι ανοχής έχουν εγκατασταθεί ακόμη και σε πολυκατοικίες χωρίς την απαιτούμενη συγκατάθεση των ενοίκων. Οι βουλευτές επικαλούνται και έγγραφο του Τμήματος Οίκων Ανοχής του Δήμου Αθηναίων σύμφωνα με το οποίο πέριξ της Πλατείας Βικτωρίας κανένας οίκος ανοχής δεν διαθέτει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια ενώ αναφέρεται ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει προβεί στη σφράγιση παράνομων οίκων ανοχής οι οποίοι όμως επαναλειτουργούν.

Στο απαντητικό του έγγραφο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει ότι το υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη και αποτελεσματική αστυνόμευση και ότι διενεργούνται συστηματικά έλεγχοι αναφορικά με τη νομιμότητα λειτουργίας του συνόλου των οίκων ανοχής της περιοχής των Αθηνών.

Ο κ. Δένδιας διαβεβαιώνει ότι έχουν δοθεί εντολές και οδηγίες προκειμένου οι έρευνες για τέτοιες υποθέσεις να συνεχιστούν, να μην εξαντλούνται σε επιφανειακή εξέταση, αλλά να επεκτείνονται σε βάθος για την εξάρθρωση τυχόν κυκλωμάτων και τη σύλληψη των διακινητών-εκμεταλλευτών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Πρόσφατα, η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή κατέθεσε και εκείνη ερώτηση στο υπουργείο για τους παράνομους οίκους ανοχής και studio στο κέντρο της Αθήνας και ανέφερε ότι, μετά από καταγγελίες και από προσωπική της έρευνα σχετικά με τους παράνομους οίκους ανοχής στην περιοχή του Βοτανικού, διαπίστωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 6 παράνομοι οίκοι ανοχής ή studio τα οποία αν επανειλημμένως έχουν σφραγιστεί και επανασφραγιστεί από το Τμήμα Οίκων Ανοχής του Δήμου Αθηναίων, αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν.

Η κ. Πιπιλή είχε επισημάνει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στην οδό Φυλής, στη Λεωφόρο Συγγρού και τα παρακείμενα στενά καθώς και στην οδό Βριλησσού στο Πολύγωνο. Στην βουλευτή διαβίβασε απαντητικό έγγραφο ο κ. Δένδιας στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, ότι σε ένα οίκο ανοχής επί της οδού Σπύρου Πάτση διενεργήθηκαν από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και 13.11.2013, 10 έλεγχοι και σχηματίστηκαν ισάριθμες ποινικές δικογραφίες.