ΕΛΛΑΔΑ

Διαφωνία ανακριτή και Εισαγγελέα για την προφυλάκιση του Π. Ευσταθίου

Διαφωνία ανακριτή και Εισαγγελέα για την προφυλάκιση του Π. Ευσταθίου

Στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» διακομίστηκε με ασθενοφόρο τελικά ο Παναγιώτης Ευσταθίου, καθώς δήλωσε ξαφνική αδιαθεσία, μετά την απολογία του.

Μετά τη μαραθώνια απολογία του Π. Ευσταθίου ενώπιον των ειδικών ανακριτών κκ Μαλλή και Σταυρόπουλου υπήρξε διαφωνία για την προφυλάκιση ή μη του κατηγορουμένου.

Ειδικότερα ο ανακριτής κ. Μαλλής τάχθηκε υπέρ της προφυλάκισής του, ενώ ο αρμόδιος εισαγγελέας κ. Σπηλιώπουλος πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σημειώνεται ότι μετά τη διαφωνία που ανέκυψε, επικράτησε ένταση με τον συνήγορο υπεράσπισης του Π. Ευσταθίου, κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλο, να φωνάζει στους διαδρόμους ότι ο εντολέας του τιμωρείται επειδή δεν «κάρφωσε» τον Γιάννο Παπαντωνίου.

papant

Άμεση ήταν η αντίδραση του ανακριτή, ο οποίος απάντησε ότι τα χρήματα αυτά είναι περιουσία του ελληνικού λαού και κάλεσε τον κ. Δημητρακόπουλο να αποχωρήσει, λέγοντας, σε έντονο ύφος, ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομικής φρουράς.

Μάλιστα μεταξύ ανακριτή και συνηγόρου υπεράσπισης υπήρξε έντονος διάλογος:

Συνήγορος: Άμα πεθάνει ο άνθρωπος απόψε θα έχετε τύψεις για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Ανακριτής: Μη με απειλείτε.

Σ: Δεν σας απειλώ, να σέβεστε τη Δικαιοσύνη.

Α : Εγώ τη σέβομαι περισσότερο από εσάς.

Σ: Μόνο κακία έχετε.

Α: Να τα γράψετε στην προσφυγή σας.

Σ: 83 ετών και τον θεωρείτε ύποπτο φυγής; Τέσσερις μήνες γιατί δεν έφυγε;

Α: Αφήστε κύριε, δεν θα κάνετε εσείς ανάκριση.

Λίγα λεπτά μετά ο κατηγορούμενος δήλωσε αδιαθεσία και ξάπλωσε στον καναπέ έξω από το γραφείο του ανακριτή, ενώ ο συνήγορός του απαίτησε να έρθει να τον παραλάβει ασθενοφόρο αντί για περιπολικό.

Δήλωση Μ. Δημητρακόπουλου:

Μετά την διαφωνία ο Μ. Δημητρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Υπήρξε διαφωνία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα. Ο ανακριτής ήταν της άποψης οτι πρέπει να κρατηθεί. Ο εισαγγελέας εκτίμησε οτι είναι 83 χρόνων, με καρκίνο και πρόβλημα στον εγκέφαλο. Ελπίζω η Δικαιοσύνη να δει το θέμα με ψυχραιμία και να επικρατήσει η φράση του Αριστοτέλη οτι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σύνεση ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν το θάνατο".

Τελικα ο κατηγορούμενος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό.

mizes00

Σε ποιους μοίρασε μίζες 3 εκατ. ευρώ ο Π. Ευσταθίου

Τουλάχιστον σε 10 πρόσωπα έδωσε μίζες για την υπογραφή συγκεκριμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων «Atlas Elektronik» Παναγιώτης Ευσταθίου, ο οποίος απολογούνταν από τις 9.00 το πρωί ενώπιον των ανακριτών κκ. Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 83χρονος κατηγορούμενος ομολόγησε ότι μοίρασε μίζες συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ σε 10 Έλληνες και συγκεκριμένα στον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ), ναύαρχο Γιώργο Θεοδωρουλάκη (ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή), στον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη καθώς και σε άλλους αξιωματικούς. Επίσης κατονόμασε τρεις γερμανούς, μεγαλοστελέχη της "Atlas" ως διακινητές μιζών.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει κατονομάσει ακόμα και τον πρώην επικεφαλής της ΕΒΟ ότι έλαβε χρήματα προκειμένου να τα δώσει στον Παύλο Νικολαΐδη, επίσης στέλεχος (αντιπρόεδρος και μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος) της ΕΒΟ εκείνη την εποχή και κουμπάρο του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου.

akis

Ωστόσο ο υπέργηρος Παναγιώτης Ευσταθίου κατήγγειλε τον συγκατηγορούμενό του και ήδη προφυλακισμένο Α. Κάντα ως εκβιαστή υποστηρίζοντας ότι αυτός του ζήτησε χρήματα προκειμένου να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προμήθειας των επίμαχων οπλικών συστημάτων. Ο κατηγορούμενος φέρεται να είπε ότι οι ύποπτες πληρωμές γίνονταν μέσω της off shore IRON.

Στις επίμονες ερωτήσεις πάντως του ανακριτή κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή αν δόθηκε μίζα στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, ο κατηγορούμενος φέρεται να απαντά αρνητικά. Αρνητικές ήταν οι απαντήσεις του και σε σχετικές ερωτήσεις για Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο.

sbokos333

Από την πλευρά του ο ανακριτής, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε τελεσίγραφο στον κατηγορούμενο λέγοντάς του: «Θέλω τα ονόματα των προσώπων που έλαβαν μίζες από την κορυφή ως τη βάση της ιεραρχίας, διαφορετικά η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της».

Με τη φράση αυτή ουσιαστικά ο ανακριτής προέτρεψε τον κατηγορούμενο να αποκαλύψει όλη την αλήθεια για τη διακίνηση των «χρυσών» μιζών, ώστε και ο ίδιος να τύχει ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης.

Διαβάστε επίσης:

Σε ποιους μοίρασε μίζες 3 εκατ. ευρώ ο Π. Ευσταθίου

Απολογείται ο Π. Ευσταθίου για τα εξοπλιστικά

Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για τα 7 εκατ. ευρώ που επέστρεψε ο Α. Κάντας

Επέστρεψε τα πρώτα 7 εκατ. ευρώ απο τις μίζες ο Α. Κάντας

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο Παπαχρήστου

Διερευνά «αν και τι ήξερε ο Σημίτης» ο ανακριτής για τα εξοπλιστικά