ΕΛΛΑΔΑ

Αιφνιδιαστικά στις Φυλακές ο Συνήγορος του Πολίτη

Αιφνιδιαστικά στις Φυλακές ο Συνήγορος του Πολίτη

Την ώρα που στις Φυλακές σημειώνεται το αδιαχώρητο που η μία καταγγελία διαδέχεται την άλλη, μια αιφνιδιαστική επίσκεψη από τον Συνήγορο του Πολίτη ανάβει ένα «φως» στο ήδη σκοτεινό τούνελ της δήθεν σωφρονιστικής πολιτικής.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαθέτει ήδη έναν φουσκωμένο φάκελο με καταγγελίες για βάναυση μεταχείριση κρατουμένων στις φυλακές, σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων κτλ.

Πλέον, όμως, μετά και την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων αποκτά και αρμοδιότητα στο ακανθώδες αυτό θέμα που διασύρει τη χώρα μας διεθνώς. Να θυμίζουμε ότι όταν είχε έρθει στην Ελλάδα ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουίζνιεκς είχε ζητήσει να οριστεί ο Συνήγορος του Πολίτη ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης. Σύμφωνα με τον Μουίζνιεκς η Ευρώπη είναι έτοιμη ακόμη και να στηρίξει οικονομικά τη λειτουργία αυτού του Μηχανισμού.

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι ο Συνήγορος θα διενεργεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους όπου κρίνει, δίχως προηγουμένως να απαιτείται η ενημέρωση των αρμόδιων δικαστικών αρχών, αλλά ούτε και των διευθύνσεων της κάθε φυλακής κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Από κει και πέρα πόσο θα διευκολυνθεί το έργο των ανθρώπων του Συνηγόρου, θα κριθεί στην πράξη.

Κι όλα αυτά ενώ έχουν αρχίσει «εντατικές» εργασίες στις Φυλακές του Δομοκού για τη μετατροπή τους σε Φυλακές υψίστης ασφαλείας. Τα νέα αγκαθωτά σύρματα τα τοποθετούν κάποιοι κρατούμενοι με μία πένσα στο χέρι υπό την επίβλεψη σωφρονιστικού υπαλλήλου ο οποίος έχει ειδικότητα στα υδραυλικά. Ναι, κάπως έτσι αντιμετωπίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης τόσο την καλυτέρευση των συνθηκών στα σωφρονιστικά καταστήματα αλλά και έτσι εννοεί τον όρο... «φυλακή υψίστης ασφαλείας»