ΕΛΛΑΔΑ

Το Σάββατο η κηδεία της Μίκας Χαρίτου-Φατούρου

Το Σάββατο η κηδεία της Μίκας Χαρίτου-Φατούρου

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών θα τελεστεί η κηδεία της διακεκριμένης ψυχολόγου Μίκας Χαρίτου-Φατούρου, που πέθανε, χθες, σε ηλικία 83 ετών.

Γεννημένη το 1930, στην Αθήνα, η Μίκα Χαρίτου- Φατούρου ήταν κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και της Οξφόρδης. Υπήρξε ουσιαστικά η ιδρύτρια του πρώτου πανεπιστημιακού τμήματος Ψυχολογίας στην Ελλάδα (αυτού του ΑΠΘ το 1993, οπότε και αυτονομήθηκε από τη Φιλοσοφική σχολή). Υπήρξε ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η πρώτη γυναίκα κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Διετέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής για το επάγγελμα των ψυχολόγων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, σύμβουλος της Διεθνούς Εταιρείας Συμβουλευτικής και επίτιμη πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Κακοποίησης, ενώ είχε συγγράψει μελέτες και βιβλία για την ψυχοθεραπεία, τα προβλήματα προσφύγων και μεταναστών, τα παιδιά του δρόμου, τη συμβουλευτική γυναικών, τις λατρευτικές οργανώσεις κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Αθήνα. Προ τριετίας, μάλιστα, είχε ανακηρυχθεί και τιμηθεί ως «Η Γυναίκα Επιστήμονας του 2010» για τη συνεισφορά της στην Ψυχολογία και- μεταξύ άλλων -της απονεμήθηκε το δίπλωμα (Diploma of Achievement) για τη συνεισφορά της στην Ψυχολογία και την Ψυχοθεραπεία από το International Biographical Center of Cambridge (Μ. Βρετανία) .

Η ίδια ζητούσε από τους συνομιλητές της- ακόμα και από τους φοιτητές της -να την προσφωνούν πάντα με το... μικρό της όνομα.

Ψηφίσματα για τον θάνατο της Μίκας Χαρίτου- Φατούρου εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρυτανεία του ΑΠΘ , ο πρύτανης του ίδιου πανεπιστημίου Γιάννης Μυλόπουλος, καθώς και το τμήμα Ψυχολογίας, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Διαβάστε επίσης:
Πέθανε η διακεκριμένη ψυχολόγος Μίκα Χαρίτου Φατούρου