ΕΛΛΑΔΑ

Φαρμακονήσι: Το Λιμενικό διαψεύδει τις καταγγελίες των λαθρομεταναστών

Φαρμακονήσι: Το Λιμενικό διαψεύδει τις καταγγελίες των λαθρομεταναστών

Διαψεύδει με ανακοίνωσή του το Λιμενικό τις καταγγελίες των μεταναστών, που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω ανακοίνωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ότι το σκάφος που τους μετέφερε στο Φαρμακονήσι ανατράπηκε την ώρα, που πλωτό του Λιμενικού το ρυμουλκούσε προς τις τουρκικές ακτές.

«Ύψιστη αποστολή του Λιμενικού Σώματος, πέρα από την άγρυπνη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, είναι η διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ζωής, μέσω της διάσωσης κινδυνευόντων ανθρώπων στη θάλασσα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Στην ανακοίνωση του αρχηγείου του Λιμενικού αναφέρεται ότι σε καμία περίπτωση το πλωτό του λιμενικού δεν διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές, αλλά προς το Φαρμακονήσι και ότι αυτό επιβεβαιώνεται και από το στίγμα της βύθισης του σκάφους.


Σημειώνεται, επίσης, ότι η διαδικασία τής ρυμούλκησης προς την πλησιέστερη ελληνική ακτή, επιλέχθηκε ως ο πλέον πρόσφορος τρόπος μεταφοράς των επιβαινόντων αλλοδαπών καθόσον η μετεπιβίβαση αυτών στην ανοιχτή θάλασσα επί του πλωτού καταδιωκτικού σκάφους του Λιμενικού ήταν επισφαλής και επικίνδυνη για την ασφάλεια τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, νότιοι άνεμοι έντασης 5 με 6 μποφόρ και ύψος κύματος 1,5 έως 2 μέτρα.

17133152 Limeniko.limghandler


Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι η υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το πλήρωμα τού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση των αλλοδαπών, καθόλη τη διάρκεια του συμβάντος, είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στην αριστερή κύρια μηχανή του, την οποία κατέσβησε το πλήρωμα, ενώ συνέχισε και ολοκλήρωσε την επιχείρηση διάσωσης των αλλοδαπών ναυαγών, περισυλλέγοντας (16) από αυτούς, τους οποίους και αποβίβασε ασφαλώς στην ξηρά.


Υπενθυμίζεται ότι το αλιευτικό με τους μετανάστες εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη συγκεκριμένη περιοχή και στην προσπάθεια πλωτού του λιμενικού να το ρυμουλκήσει προς το Φαρμακονήσι δύο από τους μετανάστες, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσαν στη θάλασσα. Τότε, οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν πάνω στο αλιευτικό, με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει.


Δεκαέξι άτομα διασώθηκαν από στελέχη του Σώματος και μεταφέρθηκαν στη Λέρο, ενώ σύμφωνα με τους μετανάστες 12 συμπατριώτες τους αγνοούνται. Στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες έως σήμερα, δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος από τους αγνοούμενους.


Χθες, οι τουρκικές Αρχές βρήκαν τις σορούς ενός 11χρονου και μίας 38χρονης και από φωτογραφίες που εστάλησαν στις ελληνικές Αρχές και επιδείχθηκαν στους διασωθέντες αλλοδαπούς, εκείνοι αναγνώρισαν τους οικείους τους.


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, κλιμάκιο της οποίας μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης στη Λέρο και συνομίλησε με τους μετανάστες, εξέφρασε την ανησυχία της για το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι και σε ανακοίνωσή της κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση».

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακονήσι: Ένας 11χρονος και μία 38χρονη βρέθηκαν νεκροί