ΕΛΛΑΔΑ

Συνδικαλιστές ΔΕΗ: Γιατί δεν θέλουμε την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Συνδικαλιστές ΔΕΗ: Γιατί δεν θέλουμε την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Αντίθετοι με την πώληση του ΑΔΜΗΕ δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων της ΔΕΗ.

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ που την Τρίτη και την Τετάρτη βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενόψει της συζήτησης του σχετικού ν/σ στη βουλή, εξήγησαν τους λόγους που λένε «όχι» στην πώληση του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Όπως ανέφεραν, ο ΑΔΜΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) είναι ανεξάρτητος διαχειριστής, ήδη, σύμφωνα με το νόμο 4001/11 και την κοινοτική οδηγία 2009/72/Κ» και «δεν προκύπτει λόγος πώλησης του», είναι «αυτοχρηματοδοτούμενος» από τους καταναλωτές και «κερδοφόρος» και από την πώληση «δεν θα κερδίσει ούτε ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός».

Υπογράμμισαν δε, ότι τα δίκτυα υψηλής τάσης και οι υποσταθμοί του ΑΔΜΗΕ είναι «εθνική υποδομή για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας» και η μεταβίβασή τους θα αποτελέσει ουσιαστικά «εκχώρηση δημοσίου μονοπωλίου σε ιδιώτες», με αρνητικές συνέπειες για το κόστος του ρεύματος για νοικοκυριά και βιομηχανία, τη συντήρηση των δικτύων κ.ά.

sundikalistes deh 327777777b

Ανέφεραν, επίσης, ότι σχεδόν σε όλες της χώρες της Ευρώπης τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος ανήκουν σε ανεξάρτητους, αλλά υπό κρατικό έλεγχο διαχειριστές και μόνο σε χώρες με μνημόνια (εκτός Ιρλανδίας) και χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχει πωληθεί ποσοστό τους (στην Πορτογαλία το 40% και μέσω χρηματιστηρίου στην Ισπανία το 60% και στην Ιταλία το 80%).

Συμπλήρωσαν ότι τα πάγια και η εμπορική αξία του ΑΔΜΗΕ αποτιμάται σε 8 δισ. ευρώ, ενώ επενδύει στο δίκτυο 100 - 200 εκ. κάθε χρόνο και το 2013 είχε κέρδη 114,1 εκ. μικτά / 25 εκ. ευρώ καθαρά.

«Θα είναι ακόμη μια ιδιωτικοποίηση, σε συνέχεια αυτών που εφαρμόζονται στη χώρα μας, με την παρέμβαση και της τρόικας, με σπάσιμο των δημοσίων οργανισμών και την πώληση των 'φιλέτων', κοψοχρονιά, σε ιδιωτικά συμφέροντα, η οποία μας βρίσκει ριζικά αντίθετους» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζεται η κατάληψη στα κέντρα μεταφοράς ενέργειας (pics)

Μπλοκαρισμένα τα κέντρα μεταφοράς ενέργειας από εργαζόμενους