ΕΛΛΑΔΑ

Ισπανία: Διαδηλώσεις υπέρ και κατά της άμβλωσης

Ισπανία: Διαδηλώσεις υπέρ και κατά της άμβλωσης

Μια ομάδα γυναικών οι οποίες διαμαρτύρονται για την προώθηση εκ μέρους της κυβέρνησης ενός νομοσχεδίου που θα απαγορεύει πλήρως την άμβλωση στην Ισπανία αναχώρησε απόψε από το Χιχόν της Αστούριας για τη Μαδρίτη.


Το "τρένο της ελευθερίας" στο οποίο επιβαίνουν οι γυναίκες πηγαίνει στη Μαδρίτη περνώντας από τη Βαγιαδολίδ, όπου ξεκινά σήμερα το συνέδριο του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. Στόχος των γυναικών είναι "να πούμε στον συντηρητικό υπουργό (Δικαιοσύνης) Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαγιαρδόν ότι δεν θέλουμε να πειράξει τον νόμο" του 2010, εξήγησε η Μπεγκόνια Πινέρο, η εκπρόσωπος της φεμινιστικής οργάνωσης "Αστούριες Λας Κομάδρες" που είχε την πρωτοβουλία αυτής της κινητοποίησης.

Ο νόμος που είχε εγκρίνει η προηγούμενη, σοσιαλιστική κυβέρνηση, επιτρέπει την άμβλωση μέχρι τη 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, χωρίς να απαιτείται από τη γυναίκα να δικαιολογήσει την απόφασή της. Επιτρέπεται επίσης η άμβλωση μέχρι την 22η εβδομάδα εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο ή εάν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

"Εμείς οι γυναίκες είμαστε ελεύθερες και είμαστε ικανές να αποφασίζουμε πότε θέλουμε να γίνουμε μητέρες", τόνισε η Πινέρο.
Οι γυναίκες της Αστούριας θα ενωθούν με χιλιάδες άλλες που αναμένεται να φτάσουν στη Μαδρίτη αύριο το μεσημέρι απ' όλη την Ισπανία αλλά και από τη Γαλλία και να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο κατά του νέου νομοσχεδίου που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Μια αντιπροσωπεία τους σχεδιάζει να παραδώσει στη Βουλή ένα μανιφέστο που τιτλοφορείται "Το δικαίωμα στην απόφαση: εγώ αποφασίζω", εξήγησε η Πουί Θατόν του συλλογικού οργάνου "Η απόφαση μας καθιστά ελεύθερους".

"Η μητρότητα προστατεύεται από την πληροφόρηση, την εκπαίδευση, την υγεία για όλους, τους δίκαιους μισθούς και την αξιοπρεπή δουλειά", γράφουν στο μανιφέστο τους.

Διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος των Ισπανίδων στην άμβλωση θα γίνουν αύριο και στη Γαλλία. Φεμινιστικές και αριστερές οργανώσεις σχεδιάζουν πορεία στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Παρίσι και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε τουλάχιστον άλλες 30 πόλεις, όπως στο Μπορντό, τη Μασσαλία, το Στρασβούργο και την Τουλούζη.

Από την άλλη πλευρά, το κίνημα "Δικαίωμα στη ζωή", οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι οργανώνουν σήμερα στο Βαγιαδολίδ μια συγκέντρωση που την αποκαλούν "Το καραβάνι της ζωής ενάντια στο τρένο του θανάτου". Η οργάνωση HazteOir.org κάλεσε επίσης τους οπαδούς της να διαδηλώσουν την Κυριακή στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων κατά της "οικογενειοφοβίας".