ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες εφοπλιστές: Δεν θέλουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ!

Έλληνες εφοπλιστές: Δεν θέλουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ!

Προκαλούν και πάλι χαρακτηρίζοντας... «κατάφωρη συνταγματική παραβίαση» την απόφαση της κυβέρνησης να τους φορολογήσει

Όχι μόνο αρνούνται να συμμετάσχουν στη φορολογία που έχει τσακίσει τον απλό Έλληνα πολίτη, αλλά τολμούν και περνούν στην αντεπίθεση οι Έλληνες εφοπλιστές, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη συνταγματική εκτροπή» αναφερόμενοι στην απόφαση του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει στη φορολόγησή τους.

Την ώρα που ο δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός έχει χάσει –τουλάχιστον- το 40% του εισοδήματος του και η φορολογία για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, οι Έλληνες πλοιοκτήτες επιμένουν να διατηρούν και έχουν... αγκιστρωθεί πάνω στις προκλητικές φοροαπαλλαγές.

Το Newsbomb.gr έχει ρίξει άπλετο φως στη σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση που προσφέρεται απ' την εκάστοτε κυβέρνηση στους εφοπλιστές εδώ και δεκαετίες. Και να, που στο άκουσμα και μόνο της πρόθεσης για επιβολή φορολόγησης μέσω του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 21 Δεκεμβρίου του 2013, οι «άρχοντες των θαλασσών» φτάνουν στο σημείο να «απειλήσουν» - εμμέσως πλην σαφώς - την κυβέρνηση πως αν προχωρήσει στην υλοποίηση του νομοσχεδίου που αφορά στην φορολόγησή τους, θα προκύψει διατάραξη των σχέσεων με το ναυτιλιακό κεφάλαιο.

veniamis

Γι' αυτό και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Βενιάμης μιλώντας την Τετάρτη στην ετήσια τακτική συνέλευση των μελών της ένωσης αναφέρθηκε στο άρθρο 14 του νόμου για τη φορολογία των ακινήτων, ο οποίος περιλαμβάνει και την τροπολογία για τη φορολόγηση των εφοπλιστών, θέλοντας να στείλει μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Νόμος που μεταξύ άλλων επιβάλλει στους εφοπλιστές για την τρέχουσα τριετία, τριπλασιασμό των φορολογικών υποχρεώσεών τους που σαφές είναι, αλλά ταυτόχρονα και προκλητικό, ότι δεν θέλουν να βγάλουν ούτε ένα ευρώ επιπλέον από τα ταμεία τους...

Ο κ. Βενιάμης τόνισε ότι αυτός ο νόμος όχι μόνο δε βοηθάει στην ανάπτυξη, αλλά κλονίζει τις σχέσεις κυβέρνησης και ναυτιλιακού κεφαλαίου, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κατάφωρη συνταγματική εκτροπή».

Ο κ. Βενιάμης τόνισε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αιφνιδιαστικά και παρασυρόμενο, όπως θέλω να πιστεύω, από τις πιεστικές συνθήκες των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προέβη σε κατάφωρη συνταγματική εκτροπή, ακυρώνοντας στην πράξη όλη την προαναφερόμενη διαδικασία του συνυποσχετικού, το οποίο φέρει την υπογραφή του Πρωθυπουργού μας».

Και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι στην υιοθέτηση του άρθρου 14 που περιελήφθη στον νόμο για τη Φορολογία των Ακινήτων, το οποίο, παραβιάζοντας τη συνταγματική κατοχύρωση διατάξεων του Νόμου 27/75, καθώς και την ευρύτερη ιστορική και νομική σημασία του αναπτυξιακού του χαρακτήρα, επιβάλλει για την τρέχουσα τριετία τριπλασιασμό της φορολογικής υποχρέωσης όλων των πλοίων, υπό ελληνική αλλά και υπό ξένη σημαία, των διαχειριζόμενων από εταιρίες εγκατεστημένες στην Ελλάδα».

Ο κ. Βενιάμης σημείωσε πως «το ουσιαστικότερο πρόβλημα που δημιουργεί η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία είναι ο κλονισμός του κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της ναυτιλιακής κοινότητας και η δημιουργία ευρύτερα αρνητικού κλίματος για κάθε είδους επιχειρηματική επένδυση στην Ελλάδα» ξεχνώντας προφανώς ότι το ίδιο ακριβώς επιχείρημα θα μπορούσαν να ισχυριστούν και οι επιχειρηματίες της στεριάς και οι βιομήχανοι οι οποίοι φορολογούνται επί σειρά ετών με συντελεστές που φτάνουν το 40 και 45%!

efoplistes

Οι Έλληνες εφοπλιστές, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο κ. Βενιάμης, επιμένουν στη λογική του δόγματος «ό,τι έχετε ευχαρίστηση» και αναφέρθηκε στην εθελοντική καταβολή φορολογίας από την πλευρά του ναυτιλιακού κεφαλαίου.

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντίδραση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν το πρωτογενές πλεόνασμα θα εξακολουθεί να «βγαίνει» από τα συνήθη υποζύγια και την οικονομική... αφαίμαξη των μισθωτών και των συνταξιούχων ή θα μπει –επιτέλους- το κρατικό... χέρι και στις μεγάλες τσέπες των Ελλήνων εφοπλιστών.

Διαβάστε επίσης:

Εφοπλιστές: «Ανταρσία» για να αποφύγουν την υποχρεωτική φορολόγηση

Εφοπλιστές: Απειλούν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία

Εφοπλιστές: Συνεχίζουν το «πάρτι» παραγγελιών νέων πλοίων στην Κίνα

Ο Άδωνις σε... εφοπλιστικό «παραλήρημα»

Απέσυραν τη διάταξη για τη φοροαπαλλαγή των ακινήτων των off shore

«Ταμπού η φορολόγηση των εφοπλιστών στην Ελλάδα»

Στουρνάρας: Καταργήθηκαν τα προνόμια των πολυτέκνων εφοπλιστών!

Γ. Οικονόμου: Καταγγέλλονται εφοπλιστικά παιχνίδια σε βάρος επενδυτών

CIA: Πού είναι νηολογημένα τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών

Οικονομική αφαίμαξη για τον λαό και οι εφοπλιστές «αφορολόγητοι»

«Σκηνοθετημένη» πειρατεία σε πλοίο Έλληνα εφοπλιστή;