ΕΛΛΑΔΑ

Κεφαλονιά:Διευκρινίσεις για τα επιδόματα σεισμοπλήκτων και ταλαιπωρία

Κεφαλονιά:Διευκρινίσεις για τα επιδόματα σεισμοπλήκτων και ταλαιπωρία

Tην έναρξη δευτεροβάθμιων ελέγχων από τη Δευτέρα στα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της Κεφαλονιάς, ανακοίνωσαν στελέχη του υπουργείου Υποδομών.

Από τα αποτελέσματα των ελέγχων θα κριθεί ποιοι θα λάβουν την κρατική αρωγή που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για τα μέτρα αρωγής των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέροντας ότι για στέγαση θα δοθεί επίδομα ενοικίου από 300 έως 500 ευρώ σε οικογένειες, που κατοικούσαν σε ιδιόκτητο σπίτι και έχει υποστεί ζημιές, ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους, για δύο έτη.

Αντίστοιχη επιδότηση ενοικίου θα δοθεί και στους ενοικιαστές αλλά μόνο για έξι μήνες. Επίσης δικαίωμα επιδότησης ενοικίου έχουν και όσοι φιλοξενούνται από συγγενείς τους, με την υποχρέωση να παρουσιάσουν σχετική βεβαίωση. Η συνολική δαπάνη για επιδότηση ενοικίου θα ανέλθει στα 16 εκατομμύρια ευρώ.

kef1

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι θα υπάρχουν πιστωτικές διευκολύνσεις για αποκατάσταση ζημιών. Το πρόγραμμα Στεγαστικής Συνδρομής θα περιλαμβάνει 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο. Η δαπάνη για αποκατάσταση ζημιών θα ανέλθει 47 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης καταδίκασε για άλλη μία φορά τους «μετά σεισμό προφήτες» και επανέλαβε ότι όλοι θα πρέπει να κοιτάξουν τη δουλειά τους. «Η Πολιτεία έχει τα αρμόδια όργανα όπως ο ΟΑΣΠ και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, που κάνουν τις επίσημες ανακοινώσεις για τη σεισμική επικινδυνότητα», προσέθεσε.

skhnh-kefalonia2

Στην ουρά για τις αιτήσεις και ...κυνήγι για τα δικαιολογητικά...

Όσοι δεν εργάζονται και έχουν πληγεί από τους σεισμούς μαζεύονται κάθε πρωί σε ένα νηπιαγωγείο του Ληξουρίου όπου δημοτικοί υπάλληλοι και εθελοντές συγκεντρώνουν αιτήσεις και δικαιολογητικά για την παροχή οικονομικής βοήθειας. Το επίδομα είναι 586,94 ευρώ και οι δικαιούχοι πρέπει να φέρουν αστυνομική ταυτότητα, ΑΦΜ, αντίγραφο του Ε1 ή κάποιον λογαριασμό μαζί με το πιστοποιητικό του κλιμακίου ελέγχου που κρίνει ότι το σπίτι τους έχει ζημιές. Δεν είναι εύκολο για όλους να προσκομίσουν αυτά τα στοιχεία. Μέχρι χτες αρκετοί λογιστές του νησιού δεν μπορούσαν να ξεδιαλύνουν τα αρχεία τους για να μπορέσουν να βοηθήσουν πελάτες τους με τα δικαιολογητικά. Σεισμόπληκτοι όμως δεν είναι μόνο όσοι υποβάλλουν αιτήσεις, αλλά και αρκετοί από εκείνους που τις δέχονται...

Ευ. Λέκκας: έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη σεισμική δράση που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια

Ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε ότι η πιθανότητα εκδήλωσης ενός σεισμού παρόμοιου με τους δυο προηγούμενους είναι μικρή, παρά το γεγονός ότι η μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Υποστήριξε δε, ότι έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη σεισμική δράση που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, και προσέθεσε ότι έχουν καταγραφεί υπερβάσεις του αντισεισμικού κανονισμού.

Όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Ελάτειας-Αμφίκλειας, υποστήριξε ότι αυτοί οι σεισμοί του όρους «Καλλίδρομο» είναι μετασεισμοί από τη σεισμική δράση του περασμένου Αυγούστου. Σημείωσε πως όλοι αυτού του είδους οι σεισμοί, τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στο «Καλλίδρομο», αλλά και στον Πατραϊκό Κόλπο δεν συνδέονται με την Κεφαλονιά.

Διαβάστε επίσης:

Δωρεάν τρόφιμα στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Το Newsbomb.gr στην Κεφαλονιά

Ο «Γολγοθάς» των κατοίκων της Κεφαλονιάς

Περιφέρεια Αττικής: 5 εκατ. ευρώ στην Κεφαλονιά

Χρήματα από την ΕΕ για την σεισμόπληκτη Κεφαλονιά ζητά η Ελλάδα

ΚΕΔΕ: 2 εκατ. ευρώ για την Κεφαλονιά

Στο χορό των μετασεισμών η Κεφαλονιά (Φωτό& Βίντεο)

Κεδίκογλου: Κανένα λάθος στην Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά μετρά τις πληγές της

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Επαναλειτουργεί από αύριο το νοσοκομείο στο Ληξούρι

Κεφαλονιά: 5.000 οι άστεγοι - 600 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα

Ακόμη μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Σε αντίσκηνα και λεωφορεία οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς

Επί ποδός για να αντιμετωπισθούν οι «πληγές» στην Κεφαλονιά