ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας με τον πρόεδρο της Τσετσενίας

Συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας με τον πρόεδρο της Τσετσενίας

Στην Πατριαρχική και Συνοδική κατοικία στο Μοναστήρι Danilov στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε χθες μια ιδιαίτερη συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσετσενίας Καντίροφ.

Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε: "Θα ήθελα να σας καλωσορίσω θερμά... Έχουμε μια ευκαιρία να δούμε τι συμβαίνει στην Τσετσενία. Βλέπουμε πώς η ξαναχτίστηκε το Γκρόζνι, την αποκατάσταση της ζωής, καθώς και το γεγονός πως στη Δημοκρατία της Τσετσενίας έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών. Γνωρίζουμε την ισχυρή θέση σας για την τρομοκρατία, η οποία έχει απήχηση στις καρδιές μας. Το γεγονός ότι η Δημοκρατία της Τσετσενίας, έχοντας περάσει από δοκιμασία γίνεται σήμερα μια ακμάζουσα περιοχή οφείλεται και στους γονείς σας, και στην αξία τη δική σας, την οποία εκτιμούμε πάρα πολύ» ανέφερε και συνέχισε:

«Ζούμε σε μια χώρα όπου ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ ιστορικά έχουν διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ταυτότητα. Χωρίς μια τέτοια εθνική αυτοσυνειδησία, χωρίς σεβασμό των εθνικών παραδόσεων και την προέλευση της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, γίνεται πολύ ευάλωτη, διότι υπάρχει μια τεράστια επιρροή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία τοποθετούν στο μυαλό των ανθρώπων σκέψεις και ιδέες, οι οποίες δεν συνδέονται με το Θεό, σχηματίζοντας έναν άθεο τρόπο ζωής και μια άθεη στάση απέναντι στον διπλανό, στην κοινωνία, στον κόσμο. Στη Ρωσία, με τη χάρη του Θεού, με τη συνεργασία χριστιανών και μουσουλμάνων η κατάσταση δεν μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη όσο και σε πολλές άλλες χώρες».

«Αν σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να χτίσουμε ένα τζαμί, αν είμαστε ελεύθεροι να προσευχόμαστε και να μελετάμε το Κοράνι, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας - είπε ο Καντίροφ, επισημαίνοντας την απουσία στη Δημοκρατία της Τσετσενίας θρησκευτικού μίσους. - Η σωστή διδασκαλία του Ισλάμ θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα σε άλλες χώρες".

Πηγη: Patriarhiya.ru/Αγιορείτικο Βήμα