ΕΛΛΑΔΑ

Συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών αεροπόρων στην 115 Πτέρυγα Μάχης

Συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών αεροπόρων στην 115 Πτέρυγα Μάχης

Στο τελικό της στάδιο βρίσκεται στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά, η συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών αεροπόρων χειριστών και πληρωμάτων πολεμικών αεροσκαφών.

Από τις 13 Φεβρουαρίου, στο αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγας Μάχης βρίσκονται 12 μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle που ανήκουν στην 494 Αμερικανική Μοίρα, η οποία εδρεύει στο Λέικενχιθ της Αγγλίας και κατέφθασε στην Κρήτη με σκοπό την πραγματοποίηση δράσεων συνεκπαίδευσης με Έλληνες αεροπόρους.

Την αμερικανική αποστολή απαρτίζουν 259 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων οι 40 είναι χειριστές αεροσκαφών, που μαζί με τους συναδέλφους των F16 block 52+ της 115 εκτελούν κοινές πτήσεις και αποστολές εκπαίδευσης.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας Τύπου που οργανώθηκε στο πλαίσιο της άσκησης, ο Διοικητής της 115 Πτέρυγας Μάχης, σμήναρχος ιπτάμενος Ιωάννης Γκοντικούλης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου για την ιστορία, την οργάνωση και την αποστολή της Μονάδας, ενώ αναφερόμενος στην παρουσία της αμερικανικής Μοίρας, επισήμανε ότι μέσα από τη συνεκπαίδευση δίνεται η δυνατότητα σε χειριστές των δύο χωρών να ερευνήσουν τη συμβατότητα των συστημάτων των αεροσκαφών, να βελτιώσουν το επίπεδο συνεργασίας.

Η επιλογή της Κρήτης από την αμερικανική Μοίρα έγινε λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αλλά και λόγω των δυνατοτήτων φιλοξενίας που έχει το Πεδίο Βολής Κρήτης, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την 115. Οι Αμερικανοί χειριστές και πληρώματα που συμμετέχουν στη διαδικασία της εκπαίδευσης χαρακτήρισαν υψηλό το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ελλήνων συναδέλφων τους, καθώς και το επίπεδο της συνεργασίας, ενώ δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις εγκαταστάσεις καθώς και από τις διευκολύνσεις και παροχές που έχουν κατά την παρουσία τους στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κοινή εκπαίδευση ολοκληρώνεται την Παρασκευή, ενώ η αμερικανική αποστολή αναμένεται να αναχωρήσει από τα Χανιά την Τρίτη, 4 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ