ΕΛΛΑΔΑ

Νέα «θυσία» για την τρόικα: Ο ΟΑΕΔ κόβει τα οικογενειακά επιδόματα

Νέα «θυσία» για την τρόικα: Ο ΟΑΕΔ κόβει τα οικογενειακά επιδόματα

Τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ αλλά και τα επιδόματα μητρότητας, η εισφορά υπέρ στράτευσης και η εισφορά υπέρ του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) φαίνεται ότι οδεύουν προς κατάργηση, λόγω της μείωσης κατά 3,9% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Η απαίτηση της τρόικας να εφαρμοστεί άμεσα η συγκεκριμένη περικοπή, αν είναι δυνατόν μέχρι το καλοκαίρι, επισπεύδει τις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας.

Οι μεγάλοι «χαμένοι» των περικοπών θα είναι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα μέσω ΟΑΕΔ, αλλά και γυναίκες που θα βρεθούν στο εξής σε κατάσταση λοχείας.

Η εργοδοτική εισφορά που καταβάλλεται προς τον ΟΑΕΔ αντιστοιχεί στο 1% του μισθού του εργαζομένου, ο οποίος επίσης συνεισφέρει το 1% στις παροχές αυτές. Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει να καταργηθεί κι αυτή η εισφορά.

Στην περίπτωση που η τρόικα δεχτεί να εφαρμοστεί η περικοπή αυτή, οι απώλειες για τον ΟΑΕΔ θα είναι περίπου 250.000.000 ευρώ ετησίως.

Χωρίς στήριξη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι αρμόδιοι παράγοντες της Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρούν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, από το καλοκαίρι και μετά, να συνεχίσουν να καταβάλλονται οι συγκεκριμένες παροχές.

Διαβάστε επίσης:

Ολι Ρεν: H μείωση εργοδοτικών εισφορών είναι αναγκαία