ΕΛΛΑΔΑ

Παγκ. Εβραϊκό Συν. προς Γερμανία: Λύση για τους Θεσσαλονικείς Εβραίους

Παγκ. Εβραϊκό Συν. προς Γερμανία: Λύση για τους Θεσσαλονικείς Εβραίους

Να επιλύσει το ζήτημα του αιτήματος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για επιστροφή των λύτρων που κατέβαλε στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής μέχρι το 1943 για την απελευθέρωση μελών της, καλεί τη Γερμανία, με σημερινή του ανακοίνωση, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (World Jewish Congress).

«Σίγουρα, η γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει διευθετήσει δίκαια τόσες διεκδικήσεις της εποχής του Ολοκαυτώματος, μπορεί να βρει λύση γι' αυτό το αίτημα, που η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα προωθεί επί δεκαετίες και το οποίο είναι εκτενώς τεκμηριωμένο» αναφέρει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου Ρόναλντ Λόντερ.

Καθώς ο Γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, τώρα είναι η ώρα να κλείσει αυτό το κεφάλαιο, προσθέτει. Υπενθυμίζεται, ότι η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης κατέθεσε αίτηση κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 19 Φεβρουαρίου, ζητώντας ηθική δικαίωση και επιστροφή των λύτρων που κατέβαλε μέχρι το 1943 στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής για την απελευθέρωση των μελών της Κοινότητας, που υποχρεώθηκαν, διά της βίας, να εργαστούν σε καταναγκαστικά έργα σε όλη την Ελλάδα.

Deportation von Juden

Ωστόσο, όπως τονίζεται και στη σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, το αίτημα αυτό έχει απορριφθεί-μέχρι στιγμής- από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Σε παλαιότερη ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, με την οποία έγινε γνωστή η κατάθεση της αίτησης στο ΕΔΑΔ, τονίζεται ότι για την Κοινότητα, «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η δικαίωση αποτελεί ένα κυρίαρχο ηθικό ζήτημα».

Διαβάστε επίσης:

Επιστολές Γλέζου σε Μεϊμαράκη-Βενιζέλο για τις γερμανικές οφειλές