ΕΛΛΑΔΑ

SZ: Πώς θα τα καταφέρει ο Γκάουκ να υποκλιθεί στα θύματα των ναζί;

SZ: Πώς θα τα καταφέρει ο Γκάουκ να υποκλιθεί στα θύματα των ναζί;

«Είναι ο τέταρτος πρόεδρος της Γερμανίας στα χρονικά που επισκέπτεται την Ελλάδα και ο πρώτος που αισθάνεται την υποχρέωση να ζητήσει συγχώρεση», αναφέρει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, για τη επίσκεψη του Γκάουκ.

Επισημαίνει ότι «δεν προβλέπεται να ακουστούν επευφημίες, όταν ο Γιόαχιμ Γκάουκ και η σύντροφός του Ντανιέλα Σαντ θα ανέβουν στην Ακρόπολη για να σχηματίσουν μία πρώτη εντύπωση από τη χώρα που οι Γερμανοί παραδοσιακά τιμούν ως θησαυροφυλάκιο της αρχαιότητας, έστω κι αν σπεύδουν να λησμονήσουν την πρόσφατη ιστορία της». Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «σε αντίθεση με τα όσα υπέφεραν στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από τους Γερμανούς οι Πολωνοί, οι Ρώσοι και οι Ολλανδοί, οι θηριωδίες των στρατιωτών της Βέρμαχτ στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1941-1944 σχεδόν δεν θεωρούνται άξια αναφοράς στα γερμανικά σχολικά βιβλία.

Αναφερόμενη στις ελληνικές αξιώσεις περί αποζημιώσεων, η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι γίνεται λόγος για ποσά έως 162 δισεκατομμύρια ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει, εάν υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης, ωστόσο η γερμανική πλευρά θεωρεί το ζήτημα λήξαν. «Ο Γκάουκ δεν πρόκειται να επιφέρει τη λύση του προβλήματος, αλλά δεν θα έρθει και με άδεια χέρια» εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου. Εκτιμάται ότι στις «αποσκευές» του ο πρόεδρος της Γερμανίας θα έχει μία οικονομική ενίσχυση για την ίδρυση ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας (στα πρότυπα του αντίστοιχου γαλλογερμανικού θεσμού), αλλά και για τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου που θα χρηματοδοτεί δράσεις διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Απομένει το ακανθώδες ζήτημα της οικονομικής κρίσης. «Πώς θα τα καταφέρει ο πρόεδρος να υποκλιθεί στα θύματα των ναζί, να αποφύγει την εντύπωση ότι μιλάει από καθέδρας στο θέμα της κρίσης, να βρει λόγια συμφιλίωσης, αλλά ταυτόχρονα και να μην δώσει την εντύπωση ότι αποστασιοποιείται από την ευρωπαϊκή πολιτική της Άγκελα Μέρκελ;» διερωτάται η εφημερίδα και παραθέτει την λιτή απάντηση της προεδρίας: «Ο πρόεδρος και η καγκελάριος έχουν διαφορετικούς ρόλους».