ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη άσκηση του Π.Σ. με σενάριο δεκάδων θυμάτων στο μέγαρο του ΟΤΕ

Μεγάλη άσκηση του Π.Σ. με σενάριο δεκάδων θυμάτων στο μέγαρο του ΟΤΕ

Άσκηση με την ονομασία «Πυθαγόρας ΙΙ 2014» για την αντιμετώπιση μεγάλης πυρκαγιάς σε δημόσιο κτίριο με μεγάλο αριθμό θυμάτων, πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Βασίλειου Παπαγεωργίου, στο κτίριο του Ο.Τ.Ε., επί της Λεωφόρου Κηφισίας 99, στο Μαρούσι.

Η ...αλήθεια είναι ότι τράβηξε την προσοχή πολλών διερχόμενων οδηγών από την Λ. Κηφισίας όπως και πολλών περιοίκων που μέχρι να μάθουν ότι ήταν άσκηση, όλοι νόμιζαν αρχικά κάτι πολύ σοβαρό είχε συμβεί στο Μέγαρο του ΟΤΕ και πώς να μην το νομίζει κάποιος αυτό, αφού όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες ...οι σκηνές της άσκησης ήταν αρκετά ρεαλιστικές.

Σκοπός της «Πυθαγόρας ΙΙ 2014», ήταν η εξάσκηση του προσωπικού της Π.Δ.Π.Υ. Αττικής στην εφαρμογή του σχεδιασμού αντιμετώπισης αστικών πυρκαγιών μεγάλης έκτασης με θύματα, με τη συνδρομή και άλλων εμπλεκόμενων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων στο πλαίσιο της αποστολής τους και η συμβολή της άσκησης στη διαλειτουργικότητα, τη συνεργασία και το συντονισμό αυτών.

IMG 0112 el GR

«Οι ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις-απαιτήσεις του πυροσβεστικού επαγγέλματος, επιβάλλουν τη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτικών ασκήσεων, ώστε να διατηρείται το πυροσβεστικό προσωπικό σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, ενώ ταυτόχρονα να γίνεται σωστή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού διαχείρισης κρισίμων καταστάσεων», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Πυροσοβεστικού Σώματος.

IMG 1092 el GR

Το σενάριο της άσκησης

Το σενάριο της άσκησης, το οποίο βεβαίως απευχόμαστε να συμβεί ποτέ στην πραγματικότητα, προέβλεπε, έκρηξη από λανθασμένο χειρισμό του συνεργείου συντήρησης και στη συνέχεια πυρκαγιά η οποία λόγω των φλεγόμενων υλικών εξαπλώνεται γρήγορα και δημιουργεί τοξικούς καπνούς. Συνέπεια της έκρηξης που προηγείται είναι η πόρτα πυροδιαμερίσματος του κλιμακοστασίου να ανοίξει και να παραμείνει ανοικτή, η πυρκαγιά και οι καπνοί να εισέλθουν στο κλιμακοστάσιο και να επεκταθούν και στους άλλους ορόφους του κτιρίου. Προκαλούνται πολυάριθμοι τραυματισμοί, θάνατοι πολιτών και δημιουργείται πανικός λόγω των καπνών που εξαπλώνονται στον χώρο.

IMG 1055 el GR

-Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πυρόσβεσης και έρευνας - διάσωσης «διαπιστώνεται», σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης πάντα, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (ΕΚΑΒ - Ιατροδικαστική Υπηρεσία), ότι ο τελικός αριθμός των θανόντων είναι 27, ενώ των τραυματισμένων 19.

-Για τις δράσεις που αφορούν τη διαχείριση των θανόντων ο Διοικητής της Διοίκησης Αθηνών, μετά από συνεννόηση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, ενημερώνει την ιεραρχία και στη συνέχεια ο Αρχηγός του Π.Σ. ζητά από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μέσω των Κέντρων Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας(ΣΕΚΥΠΣ-ΚΕΠΠ) την ενεργοποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών (ΣΔΑΑ).

-Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί το ΣΔΑΑ και στη συνέχεια το ΚΕΠΠ στέλνει σχετικό σήμα στους εμπλεκόμενους Φορείς: Π.Σ., ΕΛ.ΑΣ., Ε.Κ.Α.Β., Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

-Το 199 ΣΕΚΥΠΣ ενεργοποιεί και αποστέλλει στην περιοχή του συμβάντος το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο (Κ.Ε.Κ) «ΟΛΥΜΠΟΣ»για την καλύτερη διαχείριση της κρίσης και την υποστήριξη των επικοινωνιών μεταξύ των εμπλεκόμενων δυνάμεων.

IMG 0114 el GR

Στη διάρκεια της άσκησης τρεις φορείς εντάσσονταν χωροχρονικά στην ίδια εκπαιδευτική ενότητα:

-Η ΓΓΠΠ η οποία κινητοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενεργοποιεί το μηχανισμό υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας.

-Η ΕΛ.ΑΣ. που διευκολύνει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, την πρόσβαση των δυνάμεων επέμβασης, δημιουργεί ζώνη ασφάλειας γύρω από το χώρο του συμβάντος και απαγορεύει την προσέγγιση αναρμόδιων.

-Ταυτόχρονα, το ΕΚΑΒ που κινητοποιεί πόρους (ασθενοφόρα ) για παραλαβή τραυματιών, την ομάδα ΕΤΙΚ (Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών)-ΕΚΑΒ, μαζί με δύο κινητές μονάδες για παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους πληγέντες στο τόπο του συμβάντος.

IMG 1096 el GR

Την άσκηση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρακολούθησε σύσσωμη η φυσική ηγεσία του Π.Σ. και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και του Ο.Τ.Ε., ενώ συμμετείχαν προσωπικό και εξοπλισμός από Α.Π.Σ και Π.Δ.Π.Υ. Αττικής, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο (Κ.Ε.Κ.)«ΟΛΥΜΠΟΣ» του Π.Σ., η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - Διεύθυνση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής – Δ/νση Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Αττικής – Δ/νση Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωπος του Ε.Κ.ΕΠ.Υ, εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, εκπρόσωπος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε την άσκηση εκκένωσης του ΣΔΟΕ μετά από τρομοκρατικό χτύπημα