ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος: Πολλά κενά στην παραπομπή για την υπόθεση Βατοπαιδίου

Άρειος Πάγος: Πολλά κενά στην παραπομπή για την υπόθεση Βατοπαιδίου

Αντιφάσεις, λογικά σφάλματα και απουσία στοιχειοθέτησης ή επαρκούς αιτιολογίας εντοπίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Μποροδήμος στο βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη για την υπόθεση του Βατοπαιδίου 14 άτομα, μεταξύ των οποίων, ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (σύζυγος του τέως υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη) και οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (πατέρας και αδελφός της Αικατερίνης Πελέκη).

Η αναίρεση του βουλεύματος που είχε εκδοθεί τον Οκτώβρη του 2013 ασκήθηκε μετά από αίτηση του ηγούμενου Εφραίμ, και η συζήτηση επ' αυτής έγινε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με τον κ. Μποροδήμο υπάρχουν κενά ως προς την παραπομπή των κατηγορουμένων και τη στοιχειοθέτηση των ποινικών τους ευθυνών, αφού η τότε Κυβέρνηση προωθούσε την ανταλλαγή των ακινήτων. Στην αναίρεση που άσκησε ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός θεωρεί ότι το βούλευμα δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογίας ενώ κάνει λόγο και για μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ειδικότερα ο κ. Μποροδήμος θεωρεί ότι είναι προβληματική η παραπομπή της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη κυρίως από το γεγονός ότι δεν είναι σίγουρο πως γνώριζε ότι τα επίμαχα ακίνητα δεν ανήκαν στη Μονή, ενώ διαπιστώνει προβλήματα στην αιτιολογία για το πώς τα στελέχη της Μονής έπεισαν τους υπολοίπους να ενεργήσουν παράνομες πράξεις. Ειδική αναφορά κάνει μάλιστα στο αδίκημα της ηθικής αυτουργίας που αποδίδεται στους μοναχούς καθώς θεωρεί πως δεν υπάρχει επαρκής αιτιολογία αφού, όπως λέει, δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα εκδώσει προσεχώς την απόφασή του.

Υπενθυμίζεται ότι με το παραπεμπτικό βούλευμα απαλλάχτηκε ο τέως διευθυντής του γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου καθώς κρίθηκε πώς δεν υπήρξε «πολιτική γραμμή για την υπόθεση από το Μέγαρο Μαξίμου».

Διαβάστε επίσης:

Επικυρώθηκε η ποινή της Αικ. Πελέκη από τον Άρειο Πάγο