ΕΛΛΑΔΑ

Συνταγή για λαμπριάτικα κουλουράκια

Συνταγή για λαμπριάτικα κουλουράκια

Εκτός από τον οβελία, τις σούβλες και τα κρεατικά, το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να περιλαμβάνει και πιο... γλυκές επιλογές.

Βεβαίως, δεν αναφερόμαστε μόνο σε σπιτικά τσουρέκια, αλλά και σε λαμπριάτικα κουλουράκια, που ενδείκνυνται για κέρασμα σε επισκέπτες ή συνοδευτικό με τους καφέδες.

Υλικά

Υλικά για 50-60 κομμάτια περίπου
1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 φακελάκια βανίλια σε σκόνη
λίγο αλάτι
6 αυγά
3 φλιτζάνια μαργαρίνη ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
2 κουταλιές της σούπας γάλα χλιαρό

Εκτέλεση

Χωρίζετε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Χτυπάτε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια των αυγών. . Διαλύετε την αμμωνία στο γάλα. Αναμειγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το αλάτι.

Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη. Προσθέτετε την αμμωνία διαλυμένη καλά στο γάλα, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά που αναμείξατε, το μισό βούτυρο και τη μαρέγκα. Αλείφετε τις παλάμες σας με βούτυρο και ζυμώνετε τα υλικά καλά. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί τουλάχιστον 4 ώρες. Όσο η ζύμη ξεκουράζεται τη ζυμώνετε κατά διαστήματα, με τις παλάμες πάντα αλειμμένες με βούτυρο.

Πλάθετε τη ζύμη σε κουλουράκια ή όποιο άλλο σχήμα σας αρέσει και τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένα ταψιά, σε σχετική απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί φουσκώνουν με το ψήσιμο. Ψήνετε τα κουλουράκια σε προθερμασμένο φούρνο 15΄ περίπου στους 180° C μέχρι να ροδίσουν.

Διαβάστε επίσης: Η καλύτερη συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι!