ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι αλλαγές στις λαϊκές και το υπαίθριο εμπόριο

Αυτές είναι οι αλλαγές στις λαϊκές και το υπαίθριο εμπόριο

Έρχεται νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο – Αλλάζουν όλα στην έκδοση αδειών, στις θέσεις και στις ημέρες διάρκειας

Η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) θέτει και άλλα αιτήματα εν όψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο αυτό παύει πλέον ο υπουργός Ανάπτυξης να καθορίζει τον αριθμό των αδειών για τις λαϊκές αγορές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και αντικαθίσταται από αποφάσεις των αρμόδιων Δημοτικών Συμβουλίων που εγκρίνονται από τον περιφερειάρχη.

Τι αλλάζει στο πλανόδιο εμπόριο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι πλανόδιοι έμποροι θα διαθέτουν άδεια τύπου Α' για προϊόντα γης και θάλασσας και τύπου Β΄ για διαρκή είδη.

Η άδεια Α' ισχύει για όλη την επικράτεια ενώ η Β΄ για τα όρια της περιφέρειας που την χορηγεί.

Η ΕΣΕΕ τη διαφωνία της με μία τέτοια προοπτική καθώς θα αποτελέσει αφορμή για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του πλανόδιου εμπορίου διαρκών προϊόντων σε όλη τη χώρα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι άδειες ισχύουν για μία 3ετία ενώ με το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση θα είναι αόριστες.

Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται η δέσμευση του περιφερειάρχη να έχει καθορίσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου τον συνολικό αριθμό των αδειών που θα χορηγηθούν για το επόμενο έτος. Ο περιφερειάρχης πλέον θα μπορεί να εκδίδει, όποτε θέλει, όσες άδειες αυτός επιθυμεί.

Τι αλλάζει στο στάσιμο εμπόριο

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι θέσεις στάσιμου εμπορίου πρέπει να απέχουν 100 μέτρα η μία από την άλλη σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και 50 μέτρα σε όλους τους άλλους δήμους.

Η διάταξη αυτή όμως καταργείται. Γι' αυτό το λόγο η ΕΣΕΕ ζητά τη διατήρησή της.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι άδειες ισχύουν για μία 3ετία ενώ με το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση θα είναι αόριστες. Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ η διάρκεια της άδειας πρέπει να παραμείνει ώστε να ελέγχεται ότι οι υποθέσεις χορήγησης εξακολουθούν να συντρέχουν.

Με τον παρόντα νόμο προβλέπεται διαβούλευση φορέων της τοπικής κοινωνίας με το αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο για το ανώτατο αριθμό αδειών που θα χορηγηθούν τον επόμενο χρόνο.

Η ΕΣΕΕ ζητά τη διατήρησή της. Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα πάντα στηρίζονται στις διαθέσεις του περιφερειάρχη. Δηλαδή αν θα εγκρίνει και πόσες κυριακάτικες αγορές για τον τόπο ευθύνης του.

Από το προτεινόμενο σχέδιο νόμου έχει αφαιρεθεί η πρόνοια της υφιστάμενης νομοθεσίας ότι δεν επιτρέπονται πωλήσεις στους χώρους των εκθέσεων .

Έλεγχος

Αντιθέτως με όλες τις προηγούμενες παραμέτρους του νομοσχεδίου, η ΕΣΕΕ αποδέχτηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον έλεγχο του υπαίθριου εμπορίου από την Αστυνομία, το ΣΔΟΕ και τους υπόλοιπους φορείς.

Διαβάστε επίσης:

Τα πάνω - κάτω στις λαϊκές αγορές και στα παζάρια

Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις λαϊκές αγορές

Επιστολή Μιχελάκη για έλεγχο του τρόπου αδειοδοτήσεων στις λαϊκές

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων