ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών

Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά τον κλάδο τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη. Πωλητές και παραγωγοί μετά τη χθεσινή τους συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς τη Βουλή δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο, παραγωγοί των λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης προχώρησαν στον αποκλεισμό της εισόδου της περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.

Οι απεργοί επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον πρόεδρο της διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου,Γιώργο Βλάχο, ενώ πέταξαν εσώρουχα έξω από τo Kοινοβούλιο.

Επίσης, σήμερα, ο κλάδος θα συγκεντρωθεί και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου και θα καταθέσει τις θέσεις του και στον υποψήφιο Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Χθες ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το υπαίθριο εμπόριο με την κατηγορηματική διαβεβαίωση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, ότι δεν θα μειωθούν οι υφιστάμενες άδειες στις λαϊκές αγορές και ταυτόχρονα να προχωρά σε βελτιωτική αλλαγή στην επίμαχη διάταξη για την κλήρωση των θέσεων σε παραγωγούς και πωλητές.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε, ειδικότερα για τις κληρώσεις και το θέμα του διαχωρισμού παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές αγορές, ο κ. Σκορδάς, έκανε λόγο «για υποκρισία που περιττεύει».

«Ο διαχωρισμός υπάρχει και σήμερα, και δεν τους ενοχλεί στις λαϊκές αγορές, και ούτε εμπόδισε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Για να πέσουν οι μάσκες σε όλους θα δεχτούμε να γίνει εφάπαξ η κλήρωση τον Ιανουάριο και από εκεί και μετά να υπάρχει κυκλική μετατόπιση κάθε χρόνο. Θα δείτε ότι πριν φτάσουμε στην Ολομέλεια θα είναι μείζον θέμα ο διαχωρισμός και όχι η κλήρωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδάς.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης άφησε, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι τον Οκτώβριο στην υποχρέωση φορολογικής ενημερότητας για την ανανέωση της άδειας, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για «εξοντωτικά πρόστιμα» και στις αιτιάσεις να ισχύσουν αναλογικότερα και δικαιότερα, αντέτεινε ότι δεν εισάγεται κάτι νέο με το νομοσχέδιο αλλά ότι προβλέπει ο ισχύον νόμος 4147.

Ο κ. Σκορδάς εμφανίστηκε θετικός και στην πρόταση για βελτιωτική αλλαγή σε ό,τι αφορά τα πανηγύρια, παρατείνοντας σε πέντε αντί τρεις μέρες, που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο, τη διάρκεια τους εάν ο δήμος το θέλει.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι αλλαγές στις λαϊκές και το υπαίθριο εμπόριο

Βουλή: Εφάπαξ η κλήρωση θέσεων για λαϊκές αγορές

Λαϊκές αγορές: Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις πωλητές-παραγωγοί