ΕΛΛΑΔΑ

Μαθητές πήραν «συνέντευξη» από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Μαθητές πήραν «συνέντευξη» από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Με μαθητές της πρώτης λυκείου από τη Νέα Ιωνία συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τον καθηγητή τους κ. Νικόλαο Μαργέτη και τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου Αρχιμανδρίτη Τίτο Γαρεφαλλάκη επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο και τον ενημέρωσαν για την ερευνητική εργασία που ετοιμάζουν με θέμα «Ο Σύγχρονος ρόλος ενός Βυζαντινού Μνημείου- Ομορφοκκλησιά».

Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε συνέντευξη στα παιδιά, για την ομορφιά του ναού και στην ιστορία του λέγοντας πως «η βυζαντινή τέχνη ξεχωρίζει για την εσωτερική της διακόσμηση. Ύστερα από τόσους αιώνες, ο ναός έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Η αρχαιολογική υπηρεσία επικαλείται πως θέλει να φυλάξει το ναό, αλλά είναι άλλο πράγμα προσέχω και άλλο απομονώνω».

Οι μαθητές ενδιαφέρθηκαν για τις σχέσεις της Εκκλησίας με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, γιατί, όπως είπαν, «στην εποχή μας διατυπώνεται επανειλημμένως η άποψη ότι ενδεχομένως στοιχεία του πολιτισμού, τμήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ευρίσκονται σε αντιδικία με τα θρησκευτικά μνημεία και ιδίως με την αποστολή των τελευταίων ως μνημείων τελέσεως της θείας λατρείας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι περιπτώσεις του ναού της Ροτόντα και η ιστορική Μονή Οσίου Λουκά στη Λιβαδειά.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «πρόκειται για μία μεγάλη παρεξήγηση και πως το βάρος πέφτει και στις δύο πλευρές. Πρέπει εμείς να προσέχουμε και να συντηρούμε τους ναούς, αλλά και το κράτος δε μπορεί να απαγορεύει τη λειτουργία».

Στη συνέχεια και με αφορμή το σχόλιο των παιδιών για την μονή Οσίου Λουκά, εξήγησε στα παιδιά πως έπεισε την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη να ανοίξει η μονή του Οσίου Λουκά. «Χρειάζεται ένα σημείο επαφής» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως «πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και υποχώρηση και από τις δύο πλευρές».

πηγη ΕΞΑΨΑΛΜΟΣ

Διαβάστε επίσης

Το Θαύμα της Παναγίας: «Έτσι κατάφερα να κάνω παιδί...»