ΕΛΛΑΔΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Νέα κριτήρια για την αποκατάσταση των αδικιών

Κοινωνικό μέρισμα: Νέα κριτήρια για την αποκατάσταση των αδικιών

Με σχεδόν μία στις τρεις αιτήσεις να απορρίπτονται και με περίπου 300 εκατ. ευρώ από τα 450 εκατ. ευρώ του μερίσματος στα αζήτητα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επανεξετάσει τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος, με βάση τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων και με πρόθεση να γίνει πιο «ελαστική» η αντιμετώπιση όσων υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ έως και 500 ευρώ.


«Kοινωνικό μέρισμα prive». Μόνο με αυτά τα λόγια θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τα εξοργιστικά κριτήρια τα οποία έθεσε η κυβέρνηση για όσους δικαιούνται να πάρουν το συγκεκριμένο βοήθημα, ενώ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που το έχει πραγματικά ανάγκη, αναρρωτιέται για ποιο λόγ το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Χάρης Θεοχάρης δεν προχωρούν σε νέες ρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων και αποκατάσταση των αδικιών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την επικαιροποίηση των στοιχείων για τους μακροχρόνια ανέργους, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των δικαιούχων, αφού μέσα στο 2013 καταγράφηκε αύξηση της ανεργίας κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή κατά περίπου 75.000 ανθρώπους.

Σκέψεις υπάρχουν και για αλλαγές που αφορούν στον συνυπολογισμό των τεκμηρίων, αν και όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι πληρωμές δεν μπορούν να υπερβούν τα 450 εκατ. ευρώ που προβλέπονται.

Επί του παρόντος, πάνω από 800.000 είναι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το κοινωνικό μέρισμα και όσοι πήραν το πράσινο φως από το ΚΕΠΥΟ, θα εισπράξουν το επίδομα έως τις 10 Μαΐου, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύσει και για όσους υποβάλουν αιτήσεις έως το Σαββατοκύριακο, δηλαδή μετά από την πρώτη άτυπη προθεσμία της 30ης Απριλίου.

Έως τώρα έχουν γίνει αποδεκτές 265.000 αιτήσεις και οι δικαιούχοι θα εισπράξουν συνολικά 172 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί ανέρχονται στις 334.000, ενώ άλλες 210.000 αιτήσεις είναι σε αναμονή.

Η οργή του κόσμου για την καθυστέρηση της κυβέρνησης ξεχειλίζει, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως η δυσφορία του κόσμου θα αποτυπωθεί πολύ σύντομα στις κάλπες.

Διαβάστε επίσης:

Άφωνοι στο ΥΠΟΙΚ με περιπτώσεις αιτούντων κοινωνικού μερίσματος- Δείτε

Κοινωνικό μέρισμα: Στο τέλος της εβδομάδας θα δοθούν τα χρήματα

Ρoή Ειδήσεων