ΕΛΛΑΔΑ

Τσχικβισβίλι: Η μνήμη είναι πέρα από το χρόνο

Τσχικβισβίλι: Η μνήμη είναι πέρα από το χρόνο

Η προσφώνηση της Α.Ε. Έκτακτου και Πληρεξούσιου Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία, Vladimir Chkhikvishvili, κατά την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Σοβιετικών Μαχητών Πεσόντων για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Ελλάδας (1941-1944).

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα μαζευτήκαμε ξανά εδώ, στο Μνημείο των Σοβιετικών Μαχητών Πεσόντων για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Ελλάδας, για να αποτίνουμε φόρο τιμής σ ’αυτούς, που θυσιάζοντας τις ζωές τους σταμάτησαν τους φασίστες, ματαίωσαν τα σχέδια των ναζί.

Να τιμήσουμε αυτούς που με στερήσεις υπεράσπισαν το δικαίωμά τους και το δικό μας στην ελευθερία και την ανεξαρτησία, δικαίωμα στην ίδια τη ζωή.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Δήμο Καλλιθέας, που επί μια σειρά ετών αναλαμβάνει τη πρωτοβουλία της διοργάνωσης την Ημέρα της Μεγάλης Νίκης των επετειακών αυτών εκδηλώσεων. Η ιδιαίτερη μας ευγνωμοσύνη απευθύνεται στους Έλληνες βετεράνους, εκπροσώπους των κοινωνικών – πολιτικών οργανώσεων της Ελλάδας, καθώς και στους συμπατριώτες μας για τη συμμετοχή σε αυτή την τελετή.

Η σημασία εκείνης της Μεγάλης Νίκης είναι διαχρονική. Έχει γίνει πια το σύμβολο θριάμβου: της ζωής κατά του θανάτου, της ελευθερίας κατά της σκλαβιάς, της ηθικής κατά της έλλειψης αρχών.

Παρότι έχουν περάσει 69 χρόνια από την κατατρόπωση της φασιστικής Γερμανίας, η μνήμη είναι πέρα από τον χρόνο. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι αυτό αφορά και την Ελλάδα, όπου θυμούνται καλά και τιμούν όχι μόνο τους Έλληνες πατριώτες που αγωνίζονταν κατά των φασιστών στο ελληνικό έδαφος αλλά και τους συμπατριώτες μου οι οποίοι βίωσαν όλες τις δυσκολίες εκείνου του πολέμου. Πιστεύω ότι η μνήμη για τον κοινό μας αγώνα αποτελεί σημαντική βάση της Ρώσο – Ελληνικής συνεργασίας και σήμερα.

Το καθήκον μας είναι να θυμόμαστε τα μαθήματα εκείνου του οδυνηρού αιματηρού πολέμου και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουμε την αναβίωση του ναζισμού, ραδικαλισμού και ξενοφοβίας παντού.

Τα συγχαρητήριά μου, αγαπητοί βετεράνοι και συμπατριώτες, με την Ημέρα της Μεγάλης Νίκης!»

Πηγή Embassy of Russia in Athens, Greece