ΕΛΛΑΔΑ

Οιχαλία: Ένα χωριό χωρίς γονείς

Οιχαλία: Ένα χωριό χωρίς γονείς

Ένα χωριό ανάμεσα στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, η Οιχαλία, έχει κεντρίσει τα βλέμματα ακόμη και του διεθνούς Τύπου για τη ζωή των κατοίκων που έχουν απομείνει εκεί.

Το «χωριό των Γερμανών» όπως λέγεται από παλιά σχετίζεται άμεσα με το γεγονός πως εκατοντάδες κάτοικοί του, έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία και την Αυστρία. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα έχουν αφήσει στο χωριό τα παιδιά τους, τα οποία μεγαλώνουν με τους παππούδες τους.

OIXAAA

Πλέον, στην Οιχαλία Τρικάλων, τουλάχιστον 60 παιδιά μένουν με τους παππούδες τους, ενώ 550 οικογένειες έφυγαν στο εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά.

Η συγκεκριμένη κοινότητα που πλήττεται από την οικονομική κρίση, αποτυπώνει την εικόνα που επικρατεί τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην περιφέρεια της χώρας, καθώς κάθε χρόνο χιλιάδες συμπατριώτες μας επιλέγουν τη μετανάστευση στο εξωτερικό για να μπορέσουν να εργαστούν.

Μόλις ένα χρόνο πριν, οι μαθητές του Γυμνασίου της Οιχαλίας δημιούργησαν μια ταινία με τη βοήθεια των καθηγητών τους με σκοπό να μιλήσουν για τα προβλήματα και τα συναισθήματα τους, περιγράφοντας την καθημερινότητα τους.

METAAA

Πότε ξεκίνησε η φυγή
Το κύμα μετανάστευσης από την Οιχαλία προς τον ευρωπαϊκό βορρά ξεκίνησε το 1970. Εστιατόρια από πρώην κατοίκους του χωριού έκαναν την εμφάνιση τους σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας. Σημαντικά κεφάλαια από τους μετανάστες εισέρρευσαν στην περιοχή και άρχισαν οι επενδύσεις στα Τρίκαλα, τη Λάρισα και το Βόλο.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο έστρεψε πολλούς μετανάστες και προς Ολλανδία - Αυστρία. Σήμερα, αποδίδουν ικανοποιητικά τα εστιατόρια της Ολλανδίας και της Αυστρίας όπως και τα αντίστοιχα της Γερμανίας.

Τον τελευταίο χρόνο, η μετανάστευση έχει εκ νέου εντατικοποιηθεί λόγω κρίσης.

Διαβάστε επίσης: Η Γερμανία επιδοτεί προγράμματα για να παίρνει Έλληνες στο εξωτερικό

ΟΟΣΑ: Σε «παρακμή» οι δείκτες υγείας και πρόνοιας στην Ελλάδα