ΕΛΛΑΔΑ

Συνταξιούχοι της Αγροτικής στο ΣτΕ για τις επικουρικές

Συνταξιούχοι της Αγροτικής στο ΣτΕ για τις επικουρικές

Τους κόπους μιας ζωής που χάθηκαν όταν κόπηκαν τεράστια ποσά από τις επικουρικές συντάξεις τους βάσει του νόμου του μνημονίου 4024/11 διεκδικούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας.

Με προσφυγή τους κατά του Ενιαίου Ταμείου Ασφαλίσεως Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) η οποία συζητήθηκε στην επταμελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι συνταξιούχοι ζητούν να υποχρεωθεί το Ταμείο να τους επιστρέψει με το νόμιμο τόκο από την 1η Νοεμβρίου 2011 και μετά τα ποσά που τους μείωσε (15%) από τις επικουρικές συντάξεις τους διότι ο επίμαχος "παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου, της ασφάλειας δικαίου, της προστατευομένης εμπιστοσύνης του πολίτη και την αρχής της χρηστής διοίκησης". Επικαλούνται επίσης την αρχή της ανταποδοτικότητας μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών.

Από την πλευρά του το Ταμείο υποστήριξε ότι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα αφού τον Οκτώβριο του 2011 οι ενεργοί ασφαλισμένοι ήταν 3.438 και οι συνταξιούχοι 7.076 ενώ επικαλέστηκε και λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η δίκη είναι πιλοτική (η απόφαση θα ισχύσει και για άλλες παρόμοιες προσφυγές) και σε περίπτωση που ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός τότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Κόβονται οι συντάξεις όσων δουλεύουν!