ΕΛΛΑΔΑ

Θράκη: Η βροχή έδωσε το τελικό χτύπημα στα κεράσια

Θράκη: Η βροχή έδωσε το τελικό χτύπημα στα κεράσια

Μόλις 20 άτομα πρόλαβαν να συγκεντρώσουν την παραγωγή τους σε κεράσια στη Ροδόπη, αφού τους πρόλαβε ξανά η βροχή.

Σε Φωλιά, Αγίασμα, Δύμη, Θάμνα, Ασώματοι, Ρίζωμα, Μίσχο και Μ. Πιστό οι καλλιεργητές είδαν για μία ακόμα φορά τα κεράσια τους να βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών και ιδιαιτέρως της βροχής, που αυτήν την περίοδο της συγκομιδής κάθε άλλο παρά ευνοεί.

Για μεγάλη ζημιά έκανε λόγο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κερασοπαραγωγών Ροδόπης Φερούχ Τοπάλ, αφού συγκεντρώθηκαν μόλις 9 κλουβάκια με την παραγωγή σε κεράσια περίπου 20 ατόμων. Από την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών υπολογίζεται ότι έχει πληγεί το 80% της παραγωγής, στους παραπάνω οικισμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη ποσότητα των 700 τόνων για εξαγωγή στη Ρωσία.

Μάλιστα το πρωί της Δευτέρας ο επόπτης του ΕΛΓΑ ο Δημήτρης Πανταζής με κλιμάκιο γεωπόνων επισκέφτηκε τους οικισμούς του Γιακά με στόχο την άμεση καταγραφή των ζημιών. Ακόμα όμως και η πλήρης καταγραφή των ζημιών στάθηκε χθες αδύνατη λόγω της ισχυρής πρωινής βροχής και το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ αναμένεται να επανέλθει. Εκεί βρέθηκε και αντιπροσωπεία της νέας περιφερειακής αρχής, με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα περιφερειακό σύμβουλο Οντέρ Μουμίν, ο οποίος συνομίλησε με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού και επισκέφτηκε τα χωράφια με τα κεράσια.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Σοβαρές κατολισθήσεις σημειώθηκαν εξαιτίας της βροχόπτωσης στη Σαμοθράκη, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά μιλώντας στο «Χ» ο Κώστας Χουβαρδάς προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Χουβαρδάς με τον δήμαρχο του νησιού αναφέρθηκε ότι κατολισθήσεις έγινε στην παραλία Άμμος και στο οδικό δίκτυο προς την παραλία Κήπων, αλλά και στο σύνολο του οδικού δικτύου. Παράλληλα υπήρξαν κάποια μικρά προβλήματα στην περιοχή του Σουφλίου από την ισχυρή βροχόπτωση.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ

Στη Ροδόπη η χθεσινή βροχή προκάλεσε μικροπροβλήματα. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι το κυριότερο πρόβλημα στην Κομοτηνή, όπου, κατά διαστήματα, βρέχει καταρρακτωδώς, με αποτέλεσμα η κίνηση στο κέντρο της πόλης να είναι δύσκολη. Το σκηνικό του καιρού κάθε άλλο παρά καλοκαίρι μοιάζει, αφού η βροχή και η πτώση της θερμοκρασίας, θύμισαν στους κατοίκους...χειμώνα. Τα αυτοκίνητα έχουν την τιμητική τους κάθε βροχερή μέρα, με συνέπεια το κέντρο της πόλης να μοιάζει απροσπέλαστο. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να κινηθεί κανείς σε οδούς όπως η Ορφέως, η Δημοκρίτου, η Ν. Ζωίδη, όπου τα διπλοπαρκαρισμένα, πάνω στον ποδηλατόδρομο, οχήματα κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο τραγική.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ

Προσοχή των οδηγών που κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο απαιτείται στις λεγόμενες ιρλανδικές διαβάσεις στα ποτάμια της Ροδόπης, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων. Οι λεγόμενες «ιρλανδικές διαβάσεις», διαβάσεις από τσιμέντο, διάσπαρτες σε αγροτικούς δρόμους της περιοχής μας, δεν έχουν σχεδιαστεί με τις στοιχειώδεις προδιαγραφές, δεν εντάσσονται στο επαρχιακό δίκτυο, δεν υπάρχουν καν στους χάρτες. Τους έχουν διανοίξει τεχνικές υπηρεσίες δήμων και κοινοτήτων χωρίς τις στοιχειώδεις μελέτες εδάφους και υπεδάφους, χωρίς σεβασμό στις γενικότερες φυσικές παραμέτρους. Αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι σε κάθε κακοκαιρία τα νερά των ποταμών να φουσκώνουν και οι ιρλανδικές διαβάσεις τις βροχερές μέρες να καθίστανται απροσπέλαστες. Προσοχή απαιτείται στις ιρλανδικές διαβάσεις του ποταμού Λίσσου στο ύψος της Αγίας Μαρίνας Ιμέρου, του Κομψάτου, στο Ποντικόρεμα μεταξύ Αρριανών και Φιλύρας, στη διάβαση του ποταμού Ιασίου – Εβρένου, στη διάβαση του ποταμού Αετοκορυφής – Διώνης και στη διάβαση του ποταμού Λοφαρίου – Στρύμης. Η διέλευση από τις διαβάσεις αυτές είναι ασφαλής μόνον όταν δεν υπάρχει νερό ή υπάρχει ελάχιστο.

Πάντως και σήμερα ο καιρός αναμένεται να είναι βροχερός. Σύμφωνα με την αναλυτική πρόγνωση στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη

Xronos.gr

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Νέο πρόσωπο σε εμπορικό κέντρο στη Γιαννιτσών