ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΝΟΡΑΜΑ 98.4: Συλλογή υπογραφών για την Αγία Σοφία

ΠΑΝΟΡΑΜΑ 98.4: Συλλογή υπογραφών για την Αγία Σοφία

Εκστρατεία για τη συγκέντρωση υπογραφών, ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως επιθυμούν ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία, ξεκινά ο ραδιοφωνικός σταθμός ΠΑΝΟΡΑΜΑ 98.4 και τα περιοδικά ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ & TRAVEL magazine από την Θεσσαλονίκη.

Καθημερινά, 8-10 το πρωί στην εκπομπή του Αλέκου Παπαδόπουλου θα γίνονται σχετικές αναφορές και συνεντεύξεις με διακεκριμένες προσωπικότητες από όλους τους χώρους για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Όσοι επιθυμούν να υπογράψουν το αίτημα για τη μη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, μπορούν να στείλουν email στο radiopanorama984@gmail.com ή στο kapodistriaspress@gmail.com ή στο travelmagazine@hotmail.com

Όλα τα email θα πρέπει να έχουν και ονοματεπώνυμο, για να καταμετρηθούν ως υπογραφές, οι οποίες θα αποσταλούν -και ηλεκτρονικά και δια της διπλωματικής οδού- προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Τουρκία άρχισε εκστρατεία συλλογής υπογραφών να μην γίνει η Αγία Σοφία τζαμί και να παραμείνει έως έχει, δηλαδή σαν μουσείο και σαν προστατευόμενο πολιτιστικό μνημείο με μεγάλη διεθνή αξία.

Η είδηση αυτή που δημοσιεύεται στην τούρκικη εφημερίδα, Haber Türk, αναφέρει ότι το Ίδρυμα Ιστορίας της Τουρκίας συγκρότησε μια «Πλατφόρμα Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας». Η Πλατφόρμα αυτή θα προβάλει τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης να παραμείνει σαν μουσείο. Αλλά το εντυπωσιακό είναι πως εκτός από την εκστρατεία προβολής του μνημείου και της πολιτιστικής του άξιας, έχει αρχίσει και εκστρατεία συλλογής υπογράφων επώνυμων Τούρκων από τον χώρο της ιστορίας, του πολιτισμού και της διανόησης για να μην γίνει η Αγία Σοφία τζαμί.

Μάλιστα η Επιτροπή που συγκροτήθηκε για τον σκοπό αυτό έδωσε και συνέντευξη τύπου στην 28 Μάιου στην Κωνσταντινούπολη, στο Cezayır Lokanatsı, για να προβάλει τις θέσεις της να παραμείνει η Αγία Σοφία μουσείο και να μην γίνει τζαμί όπως εξεδήλωσε την πρόθεση ο Τούρκος πρωθυπουργός. Την εκστρατεία αυτή υπογράφουν οι γνωστοί Τούρκοι καθηγητές που είναι και οι οργανωτές της συνέντευξης τύπου, Engin Akarlı, Şevket Pamuk, Aydın Uğur, Uğur Tanyeli και ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος και ιστορικός, Murat Belge.