ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Τιμήθηκε η μνήμη των Κρητικών που αιχμαλωτίστηκαν στη Στοά «Μακάσι»

Ηράκλειο: Τιμήθηκε η μνήμη των Κρητικών που αιχμαλωτίστηκαν στη Στοά «Μακάσι»

Τιμήθηκε σήμερα η μνήμη των Κρητικών που αιχμαλωτίσθηκαν στη Στοά «Μακάσι» στις 15 Ιουνίου 1943 από Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο μνημείο κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, και κατατέθηκαν στεφάνια από τον υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης - Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τον εκπρόσωπο της Βουλής και των βουλευτών του Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη εκ μέρους της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου Νίκο Γιαλυτάκη εκπροσωπώντας τον δήμαρχο, καθώς επίσης και εκπρόσωποι τοπικών, στρατιωτικών, αντιστασιακών οργανώσεων. Το παρόν έδωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης συγγενείς των θυμάτων και πολίτες.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα ιστορικής μνήμης. Τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για μια ελεύθερη πατρίδα. Το μήνυμα από τη θυσία τους αυτή σαφές, να αποτρέψουμε την επιχείρηση ναζιστοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου» ανέφερε σε δήλωση του ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 1943 λόγω του κινδύνου από την αύξηση των αντιστασιακών οργανώσεων στο Ηράκλειο, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν ομήρους περίπου 300 Ηρακλειώτες και τους φυλακίζουν στο « Μακάσι», τη Στοά κάτω ακριβώς από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο. Πρόκειται για το Μεγάλο Μπλόκο της Κρήτης.

Από τη Στοά Μακάσι οι όμηροι οδηγούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου οι περισσότεροι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Ένα χρόνο αργότερα από τις 30 Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου, μέσα στα άλλα αντίποινα για την απαγωγή του Κράιπε, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν άλλους 400 πατριώτες από όλη την Κρήτη (Ελληνορθόδοξους και Ελληνοεβραίους) και τους οδηγούν στο «Μακάσι», όπου κρατούνται όπως και οι προηγούμενοι κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι κρατούμενοι κατά τη μεταφορά τους με το πλοίο «ΤΑΝΑΙΣ ή ΔΑΝΑΗ» για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως πνίγηκαν όλοι, εκτός από το πλήρωμα και τους Γερμανούς συνοδούς , την 8η προς 9η Ιουνίου 1944.

Τιμώντας τη θυσία και το μαρτύριο των ανθρώπων που φυλακίστηκαν στη Στοά «Μακάσι» ο ιστορικός αυτός χώρος έχει αναδειχθεί σε τόπο μνήμης και τιμής.

Διαβάστε επίσης:

Είχαν «ρημάξει» τη δεξαμενή πετρελαίου

Συλλήψεις αρχαιοκάπηλων στον Βόλο