ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2014: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν

Βάσεις 2014: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν

Συνεχίζεται η βαθμολόγηση των γραπτών και τα πρώτα στοιχεία από τα ειδικά βαθμολογικά κέντρα δεν αναφέρουν εντυπωσιακές αλλαγές.

Με ανυπομονησία περιμένουν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων, οι τελειόφοιτοι των λυκείων, που έδωσαν τη δική μάχη τους για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα κάνουν λόγο για βάσεις πολλών ταχυτήτων, με καθοδική τάση στο 1ο πεδίο και ανοδική σε 2ο και 4ο.

Συγκεκριμένα, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις βάσεις του 1ου επιστημονικού πεδίου αναμένεται στασιμότητα ακόμα και καθοδική τάση, στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις θα κινηθούν ανοδικά, χωρίς εντυπωσιακές αυξήσεις ενώ στο 5ο επιστημονικό πεδίο εκτιμάται ότι θα πέσει λίγο πήχης.

Οι σχολές, όπως η Αρχιτεκτονική και τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών αναμένεται να είναι ανάμεσα στις σχολές, στις οποίες θα ανέβουν οι βάσεις, ενώ η άνοδος των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα της χώρας ,όπως οι Ιατρικές και οι Νομικές σχολές, και κυρίως στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, αναμένεται να είναι οριακή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η άνοδος των βάσεων θα γίνει αισθητή περισσότερο σε σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις δεν μπορεί να είναι 100% ασφαλείς, καθώς αστάθμητος παράγοντας είναι και οι μετεγγραφές των πολυτέκνων και των ατόμων με κοινωνικά κριτήρια σε ΑΕΙ και ΤΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων.

Παράμετρος για τις βάσεις 2014 σε κάθε σχολή θα αποτελέσει η επιλογή των υποψηφίων στο μηχανογραφικό (π.χ. λόγω του έντονου ανταγωνισμού για τις θέσεις τους η άνοδος αναμένεται να είναι ισχυρότερη στις σχολές των κεντρικών ΑΕΙ) και οι αυξομειώσεις στις θέσεις κάθε σχολής (η μείωσή τους σε μία σχολή ωθεί τη βάση της ανοδικά και αντίστροφα).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Οι τάσεις ανά πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο: Στα περσινά επίπεδα εκτιμάται οτι θα κινηθούν τα τμήμα Ψυχολογίας και Φιλοσοφικής ενώ ανοδική αναμένεται η τάση στις Νομικές σχολές.

Στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο: Φυσικά και Μαθηματικά τμήματα αναμένεται να έχουν ανοδική τάση ενώ άνοδο θα καταγράψουν και πολλές περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου, όπως Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτεκτονική και Μηχανολόγοι Μηχανικοί.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο: Πολύ υψηλές θα είναι και εφέτος οι βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές με μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο: Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για οριακή πτώση σε πολλά οικονομικά τμήματα και τμήματα Πληροφορικής.

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2014: Πού θα πέσουν και πού θα ανέβουν φέτος

Βάσεις 2014: Ανοδικά θα κινηθούν στα περισσότερα πεδία