ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2014: Πού θα κυμανθούν οι βαθμολογίες

Βάσεις 2014: Πού θα κυμανθούν οι βαθμολογίες

Ανοδική εκτιμάται ότι θα είναι η πορεία των βαθμολογιών των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Τα σχετικά εύκολα θέματα, κλιμακούμενης δυσκολίας, δεν φαίνεται να προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα στους υποψηφίους.

Παραδοσιακά οι καλές επιδόσεις συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τις βάσεις εισαγωγής, καθώς ο συνωστισμός γραπτών στις μεσαίες και υψηλές βαθμολογικές ωθεί ανοδικά τόσο τις δημοφιλείς σχολές, αλλά και αυτές που τα τελευταία χρόνια αποτελούν τις δεύτερες επιλογές των υποψηφίων, που προτιμούν σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις βαθμολογητών εκτιμάται ότι φέτος θα υπάρξει μικρή άνοδος των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων της Θεωρητικής κατεύθυνσης είναι σε γενικές βάσεις από καλές έως άριστες. Αυτό αναμένεται να εκτοξεύσει τις βάσεις δημοφιλών τμημάτων, όπως η Νομική ακόμα και στα 19.000 μόρια. Την ίδια στιγμή, οι βάσεις των φιλολογικών και παιδαγωγικών τμημάτων ενδέχεται να πάρουν και αυτές την ανιούσα.

Στο 2ο και 4ο πεδίο οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση είναι μειωμένες και στις μεσαίες η βελτίωση είναι σημαντική. Με αυτές τις εκτιμήσεις, αναμένεται άνοδος των βάσεων από 250 έως και πάνω από 1.000 μόρια. Σε περιζήτητα τμήματα (Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ) εκτιμάται ότι η άνοδος μπορεί να φτάσει τα 350 μόρια.

Στο πεδίο των επιστημών Υγείας (3ο Πεδίο) οι Ιατρικές Σχολές βρίσκονται, κάθε χρονιά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Ούτε και φέτος άλλες σχολές, κυρίως πολυτεχνικές θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις βαθμολογίες και τις βάσεις που, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων βαθμολογητών θα κυμανθούν ανοδικά ενδεχομένως και πάνω από 19.000 μόρια.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά και Αρχές Στατιστικής και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (5ο πεδίο) φέτος φαίνεται να είναι καλές, συμπαρασύροντας ανοδικά –έστω και οριακά- τις βάσεις στα τμήματα υψηλής ζήτησης (Οικονομικό Αθήνας, Πανεπιστήμιο Πειραιά).

Διαβάστε επίσης: Βάσεις 2014: Πού θα πέσουν και πού θα ανέβουν φέτος