ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό η χώρα

Σε πύρινο κλοιό η χώρα

Στις φλόγες Θεσσαλία, Κρήτη, Ζάκυνθος και Μαγνησία

-Επί ποδός η Πυροσβεστική λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και την ισχυρών ανέμων

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται σήμερα, Παρασκευή η χώρα, καθώς αυτή την ώρα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες σε Κρήτη, Ζάκυνθο, Θεσσαλία και Μαγνησία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Κρήτη εκτός από τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Χανδρά, στη Σητεία, που πλέον βρίσκεται υπό έλεγχο, το μεσημέρι της Παρασκευής εκδηλώθηκε φωτιά και στην περιοχή Βώροι Ηρακλείου.

Στην Κρήτη η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο σοβαρή, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι που φθάνουν ακόμα και τα 10 μποφόρ. Στην περιοχή Χανδρά, στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν δυνάμεις από το Ηράκλειο και την Ιεράπετρα, αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού, υπάλληλοι του Δήμου αλλά και εθελοντές από την περιοχή, ενώ επιχείρησε και πυροσβεστικό ελικόπτερο. Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση συμμετέχουν 23 οχήματα της Πυροσβεστικής με 55 άνδρες, 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, έξι υδροφόρες των γειτονικών δήμων, δύο οχήματα του στρατού, δύο ελικόπτερα καθώς επίσης εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, στο έργο της κατάσβεσης στην περιοχή Βώρη επιχειρούν 20 άνδρες της Πυροσβεστικής με εννέα οχήματα.

Πύρινος εφιάλτης και στη Ζάκυνθο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση τα ξημερώματα της Παρασκευής στην περιοχή Κορακονήσι Ζακύνθου. Σύμφωνα, με την Πυροσβεστική υπηρεσία Ζακύνθου, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 00:20, ενώ στο σημείο επιχειρούν 15 άντρες με οκτώ οχήματα, δύο υδροφόρες του δήμου και ένα ελικόπτερο.
Οι προσπάθειες για τον έλεγχο της πυρκαγιάς συνεχίζονται κάτω από το τις οδηγίες του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, πύραρχου, Νικόλαου Ρουμελιώτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φλόγες δεν απειλούν σπίτια.

Φωτιές σε Μαγνησία και Θεσσαλία

Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, τόσο στη Χλόη Μαγνησίας, όσο και στην περιοχή Αγναντερή στη Θεσσαλία.
Ο "συναγερμός" στην Πυροσβεστική για τη φωτιά στη Χλόη σήμανε λίγο πριν από τις 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι φλόγες δεν απειλούν κατηκοιμένες περιοχές, ωστόσο, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, με 25 άνδρες, 12 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση και στην περιοχή Αγναντερή, στη Θεσσαλία, καθώς και εκεί «εχθρός» των πυροσβεστών είναι οι ισχυροί άνεμοι, ενώ η φωτιά έχει ξεσπάσει σε δύσβατη περιοχή.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 20 άνδρες της Πυροσβεστικής, με δέκα οχήματα και δύο αεροσκάφη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες δεν απειλούν σπίτια.

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για όλα τα πελάγη. Σύμφωνα με αυτό, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι 7 έως 8 μποφόρ.

Στο Κεντρικό Αιγαίο, οι άνεμοι θα έχουν την ίδια ένταση, όπως και στο Ικάριο, στην θάλασσα Σάμου, στην θάλασσα Ρόδου.

Επίσης άνεμοι 8 μποφόρ θα πνέουν στο ανατολικό Κρητικό, στο Καρπάθιο και στην θάλασσα Καστελορίζου.

Πού προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, πολύ υψηλό κίνδυνο (κατηγορία 4) αντιμετωπίζουν οι εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής και Νήσων,
  • Περιφέρεια Κρήτης,
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα),
  • Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου),
  • Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων,
  • Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας,
  • Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας,
  • Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας,
  • Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δείτε το βίντεο από το sitiapress

Διαβάστε επίσης:

Αδίστακτοι ληστές έκαψαν με σίδερο έναν άνδρα

«Τρύπωσαν» σε κοσμηματοπωλείο νύχτα και περίμεναν τον ιδιοκτήτη μέχρι το πρωί! (pics)

ΔΕΗ: Νέες διακοπές ρεύματος απόψε το βράδυ

Βάσεις 2014: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν

Φωτιές σε Μαγνησία και Θεσσαλία