ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2014: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν

Βάσεις 2014: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν

Άνοδο των βάσεων σε Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές, αλλά και εντυπωσιακή πτώση στις Οικονομικές σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου, δείχνουν τα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν οι βάσεις

• Πτώση των βάσεων στις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου.Στις Οικονομικές σχολές η πτώση των βάσεων οφείλεται κυρίως στη μείωση του αριθμού των υποψηφίων που κατευθύνθηκαν σε αυτές τις σχολές, η οποία υπολογίζεται στο 20%.

• Οριακές αυξομειώσεις σε σχολές όπως Νομική, Ψυχολογίας και Φιλολογίας του 1ου επιστημονικού πεδίου

Άνοδος στις Ιατρικές και στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου, κυρίως λόγω του υπερδιπλασιασμού των άριστων επιδόσεων (κλίμακα 18 – 20) στα μαθήματα της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Συσσώρευση «αρίστων» σε Μαθηματικά – Οργάνωση Διοίκησης – Βιολογία

Υπερδιπλασιάστηκαν φέτος τα άριστα γραπτά στα Μαθηματικά γενικής παιδείας, με το 24,17% των υποψηφίων να βρίσκονται στη βαθμολογική κλίμακα 18 – 20, έναντι 11,9 πέρσι.

Στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης έγραψαν άριστα το 30,6% έναντι 20,9, και στη Βιολογία της Θετικής κατεύθυνσης 33,38% έναντι 22,64 πέρσι. Στις αρχές Οικονομικής Θεωρίας τα άριστα γραπτά είναι το 27,45% έναντι 18,69.

Από τα 22 μαθήματα που συνολικά εξετάστηκαν στα 16 οι φετινοί υποψήφιοι κατάφεραν να γράψουν περισσότερα άριστα από τους περσινούς.

Λιγότερα άριστα γραπτά σε 6 μαθήματα

Τα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης συγκεντρώνουν συγκριτικά με πέρσι λιγότερο καλές επιδόσεις, τουλάχιστον ως προς τους άριστους βαθμούς που καθορίζουν την πορεία των βάσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στη Λογοτεχνία μόλις το 3,1% ατάφερε να γράψει άριστα, έναντι 5,07% πέρσι και στην Ιστορία 15,3% έναντι 18,7%.

Χειρότερες οι επιδόσεις στη Χημεία Βιοχημεία με το 17,38% να «πιάνει» το άριστα, έναντι 29,67% πέρσι και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών 8,36% έναντι 13,14% πέρσι.

Αναλυτικά οι πίνακες:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2014

Διαβάστε επίσης:

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2014: Πού μπορείτε να δείτε τις βαθμολογίες

Ο μαθητής που «άγγιξε» το άριστα χωρίς κανένα ιδιαίτερο!

Βάσεις 2014: Τι δείχνουν οι βαθμολογίες των υποψηφίων