ΕΛΛΑΔΑ

Η αντίσταση της Κρήτης στην καταστροφή της Μεσογείου

Η αντίσταση της Κρήτης στην καταστροφή της Μεσογείου

-Ξεσηκώνονται οι Κρητικοί για τα χημικά της Συρίας

-«Απαιτούμε η Μεσόγειος να μην είναι ο σκουπιδότοπος αποβλήτων, χημικών ή πυρηνικών»

Ηχηρό "όχι" στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου στη Μεσόγειο με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω λένε φορείς και πολίτες από όλη την Κρήτη.

Στο αμερικανικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Cape Ray το οποίο έχει υποστεί μετατροπές ειδικά για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, ξεκίνησε η υδρόλυση των χημικών της Συρίας.

Επί 60 ημέρες σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη Μεσόγειο θα γίνεται επεξεργασία "600 μετρικών τόνων χημικών όπλων και πρώτων υλών για την παρασκευή τους", με "αρκετά ασφαλή τρόπο" για να εξουδετερωθούν στη συνέχεια.

Η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο, μόλις 200 μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Πελοποννήσου και των Ιονίων νησιών, με δεδομένες τις επικρατούσες φυσικο-γεωγραφικές παραμέτρους, τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή κινδύνου. Οι αντιδράσεις κατοίκων, φορέων, επιστημόνων και οικολογικών οργανώσεων είναι τεράστιες. Η σιγή της ελληνικής κυβέρνησης και αρκετών μέσων ενημέρωσης, εκκωφαντική.

Το πέπλο σιωπής γύρω από το τεράστιο θέμα με τα χημικά της Συρίας και την υδρόλυση στις ελληνικές θάλασσες (σε διεθνή ύδατα) ενισχύει τους προβληματισμούς που απ' την πρώτη στιγμή έχουν εκφραστεί. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει προς κανέναν φορέα, η δε Βουλή και η Επιτροπή Περιβάλλοντος δείχνει να αδιαφορεί και γενικότερα έχει επιβληθεί ένα περίεργο καθεστώς συσκότισης γύρο από αυτό το θέμα.

Στα… χαρακώματα οι Κρητικοί

«Να μην είναι ο σκουπιδότοπος αποβλήτων, χημικών ή πυρηνικών» απαιτεί με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Ηρακλείου κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο μετά τη γνωστοποίηση ότι ξεκίνησε η υδρόλυση του επικίνδυνου τοξικού οπλοστασίου στη Μεσόγειο. Σ΄ αυτήν υπογραμμίζεται ακόμη ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, ώστε η Μεσόγειος να είναι θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού».

Όπως σημειώνουν «παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας η Ελληνική Κυβέρνηση, τα όργανα της Ε.Ε. και του ΟΗΕ ούτε στον Δημόσιο διάλογο που απαιτούσαμε, προσήλθαν, ούτε τις αποφάσεις τους άλλαξαν και συνεχίζουν ακάθεκτοι τα καταστροφικά τους σχέδια που απορρέουν απο την υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου»

Και προσθέτουν:

«Επειδή οι κίνδυνοι της ανυπολόγιστης καταστροφής, ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος από το σχεδιαζόμενο εγχείρημα, εξακολουθούν να μας κατευθύνουν, επιμένουμε ώστε να κάνουμε την δική μας σύγκρουση. Αυτή είναι και η δική μας ευθύνη, μια πράξη συνεκτική, με νόημα, ηθική και επείγουσα.

Εμείς όπως έχουμε ήδη αποφασίσει, θα είμαστε παρόντες στον τόπο του σχεδιαζόμενου εγκλήματος προκειμένου να προσπαθήσουμε, με κάθε μη βίαιο τρόπο, να το αποτρέψουμε έστω και την ύστατη ώρα.

Απαιτούμε η Μεσόγειος να μην είναι ο σκουπιδότοπος αποβλήτων, χημικών ή πυρηνικών.

Τα σενάρια καταστροφής δεν θα γίνουν οι εφιάλτες μας. Η προοπτική της ειρήνης θα γίνει ο εφιάλτης των πολεμοκάπηλων και αυτών που απαξιώνουν τη ζωή μας.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, ώστε η Μεσόγειος να είναι θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού».

Διαβάστε επίσης:

Το… Πείραμα της Μεσογείου

Χανία: Νέα κινητοποίηση για τα χημικά της Συρίας στη βάση της Σούδας

Μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε Φουκουσίμα με τα χημικά του Άσαντ