ΕΛΛΑΔΑ

Θύελλα αντιδράσεων για τις 52 Κυριακές

Θύελλα αντιδράσεων για τις 52 Κυριακές

Όλη η αγορά εναντίον του μέτρου που προωθεί η κυβέρνηση – Εύλογο το ερώτημα γιατί δεν προχωρά σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο Δημόσιο και στις Τράπεζες προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες;

Άλλο ένα μέτωπο με την πραγματική αγορά ανοίγει η κυβέρνηση με το μέτρο των 52 Κυριακών που προωθεί αναδιατάσσοντας παράλληλα και τον χάρτη των τουριστικών περιοχών.

Πέραν των επιχειρημάτων που θέτουν οι έμποροι και οι υπάλληλοι ότι το μέτρο ευνοεί τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και δεν μπορεί να στηριχτεί από τις μικρομεσαίες και τις οικογενειακές επιχειρήσεις λιανεμπορίου, χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.
Εδώ και χρόνια τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξέφραζαν την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα καταστήματα να παραμένουν ανοικτά κάποιες ή τέλοσπάντων αρκετές Κυριακές του έτους.

Τα βασικά επιχειρήματα ήταν τα εξής:

1ον. Διότι με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετούνται οι πολίτες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους τις καθημερινές.

2ον. Διότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί περεταίρω η «αγορά» και θα κινηθεί περισσότερο χρήμα, άρα περισσότερα έσοδα στο κράτος από τη φορολογία κλπ κλπ.
Κάθε σώφρων πολίτης μπορεί να αναρωτηθεί:

Για πιο λόγο να μην ισχύσει ακριβώς το ίδιο και για τον Δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ και τις τράπεζες;

Και εδώ η πολιτεία οφείλει να δώσει απαντήσεις για ποιο λόγο δεν προωθεί κάτι αντίστοιχο για υπηρεσίες του Δημοσίου που προσφέρουν εξυπηρέτηση στους πολίτες.

Γιατί να μην ανοίγουν το Σάββατο ή την Κυριακή για όσους δεν προλαβαίνουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με το δημόσιο ή με τις τράπεζες;
Προφανώς το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν επιθυμεί να «αγγίξει» τους κομματικούς στρατούς που έχει διορίσει και στρέφεται μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Άλλωστε αξίζει να υπενθυμίσουμε πως πριν από 3 χρόνια όταν ο τότε υφυπουργός εσωτερικών Ντίνος Ρόβλιας προσπάθησε να μεταβάλει το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα να παραταθεί το ωράριο σε ορισμένες υπηρεσίες κατά μισή μόνον ώρα, μέτρο που ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζεται ποτέ στην πράξη!

Σύσσωμη η αγορά εναντίον του μέτρου

Κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γερ. Γιακουμάτου, που επιβάλλει τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε δέκα περιοχές της χώρας, καταθέτουν από κοινού ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας), ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος).

Με τη προσφυγή, ζητούνται ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης. Οι τρεις οργανώσεις επισημαίνουν ότι η Υπουργική Απόφαση χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού ενώ στη πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που με «όχημα» τις «ελεύθερες Κυριακές», θα σβήσουν από τον χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων.

Τονίζουν επίσης, πως η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν ενισχύει τον ανταγωνισμό αλλά αντιθέτως τον καταστρατηγεί εξόφθαλμα σε βάρος των μικρών και σε όφελος των μεγάλων, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει ουσιαστικά τις τοπικές αγορές, μεταφέροντας τζίρο και κατανάλωση σε επιλεγμένες περιοχές και σε επιλεγμένα καταστήματα.

Επιπλέον, οδηγεί στο κλείσιμο ακόμα περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη μείωση των θέσεων απασχόλησης στον κλάδο, αυξάνοντας τα ήδη δραματικά ποσοστά ανεργίας.

Σημειώνουν, ότι με την απόφαση αυτή διαλύονται περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και οδηγούνται σε ανεξέλεγκτες και ακραίες καταστάσεις ευελιξίας με φθηνή κακοπληρωμένη εργασία ή/και αδήλωτη απασχόληση.
Εκτιμάται ότι πρόκειται για μια πράξη απόλυτα εχθρική κατά των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων που παρακάμπτει αντιδημοκρατικά τις οργανώσεις τους, τους παραγωγικούς φορείς και τις εκλεγμένες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.

Αυτή η Υπουργική Απόφαση, υπογραμμίζουν ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΟΙΥΕ, προαναγγέλλει ότι από την επόμενη χρονιά, θα υπάρξει η πλήρης, παντελώς «ελεύθερη» και χωρίς όρια λειτουργία κατά τις Κυριακές όλων των καταστημάτων, όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Πάντως, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει αποδώσει στις άλλες αγορές που έχει εφαρμοστεί και με αυτό το σκεπτικό δοκιμάζεται και στην ελληνική αγορά. «Σε έναν χρόνο θα επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητά του και αν τελικά αποδειχθεί ότι απέδωσε και στη δική μας αγορά τα αναμενόμενα, τότε είναι πιθανό να επεκταθεί σε όλη τη χώρα» συνέχισαν τα ίδια στελέχη σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης:

Αντιδράσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Πικέρμι, όπως λέμε… Μύκονος

«Δεν υποχωρούμε» λένε οι εμποροϋπάλληλοι για τις Κυριακές