ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2014: Εκτόξευση έως και 700 μόρια σε περιζήτητες σχολές

Βάσεις 2014: Εκτόξευση έως και 700 μόρια σε περιζήτητες σχολές

Δείτε τις αναλυτικές συγκρίσεις σε σχέση με τις Βάσεις του 2013 – Ποιοι είναι οι απρόβλεπτοι παράγοντες.

Αν και οι βάσεις θα ανακοινωθούν επισήμως στο τέλος οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συγκρίσεις των Βάσεων του 2014 σε σχέση με τις Βάσεις του 2013.

Εκτόξευση των βάσεων έως και 700 μόρια σε ορισμένα περιζήτητα και υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά Τμήματα και έως 300 στις Ιατρικές και Νομικές Σχολές δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων.

Την ίδια στιγμή συγκρατούνται οι βάσεις σε υψηλά επίπεδα για τα δημοφιλή Οικονομικά τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου, ενώ υποχώρηση θα υπάρχει σε ορισμένα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, αλλά και σε παιδαγωγικά, με οποία χρόνο με το χρόνο επιλέγονται από λιγότερους υποψηφίους.

Ένας απρόβλεπτος παράγοντας είναι οι χιλιάδες τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και υποψήφιοι που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, οι οποίοι αναμένονται να μετεγγραφούν ελεύθερα σε τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος".

Η εικόνα ανά επιστημονικό επίπεδο έχει ως εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο: Άνοδος των βάσεων η οποία δεν θα είναι μεγάλη και θα φτάσει για τις υψηλόβαθμες Νομικές Σχολές αλλά και τα φιλολογικά τμήματα έως και τα 250 μόρια. Τα ξενόγλωσσα τμήματα, εξαιτίας των κακών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα, πιέζονται καθοδικά.

2ο-4ο επιστημονικό πεδίο: Εκτόξευση των βάσεων σε περιζήτητα πολυτεχνικά τμήματα, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 700 μόρια. Μικρότερη η άνοδος σε τμήματα Χημικών, Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών (έως και 400) και ακόμη μικρότερη στις Σχολές Αρχιτέκτων Μηχανικών. Στις Φυσικομαθηματικές Σχολές η άνοδος αναμένεται να φτάσει ως τα 350 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο: Η άνοδος στις ιατρικές σχολές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από τα 150 μόρια και δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 300 σε ορισμένα τμήματα.

5ο επιστημονικό πεδίο: Στα περσινά επίπεδα με πιθανότητα μικρής υποχώρησης ανάλογα και με τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό.

Δείτε στο gallery τους συγκριτικούς πίνακες που δημοσίευσε η Καθημερινή σε σχέση με τις Βάσεις του 2013

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2014

Διαβάστε επίσης:

Παιδικές χαρές: Εξακολουθεί να μας εμπαίζει το κράτος

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων